Opinie

Wie maakt zich écht druk om de Koerden in Syrië?

Syrische Koerden na de inname van een stad in de buurt van Aleppo. Beeld afp
Syrische Koerden na de inname van een stad in de buurt van Aleppo.Beeld afp

FREEYAD IBRAHIM   Het Westen helpt de Koerden in Irak met wapens, maar vergeet de eveneens levensbedreigde Koerdische burgers van Syrië. Olie maakt het verschil, meent schrijver Freeyad Ibrahim.

De terreurorganisatie IS, voorheen Isis, heeft zonder twijfel een dubbele missie te volbrengen in het Midden-Oosten. Die missie begon in Irak, met een aantal doelen. Ten eerste: door betrokken te raken in interne verwikkelingen kon Isis het land een regering naar zijn smaak opdringen. En dat is wat recent is gebeurd. Ten tweede: door deel te nemen aan die nieuwe regering, kan het druk uitoefenen op de Koerden.

Als gevolg van het optreden van Isis hebben de Verenigde Staten besloten in te grijpen, mede om grotere verdeeldheid van Irak tegen te gaan. Je kan dan de vraag stellen: waarom is een verenigd Irak zo belangrijk voor de VS? Het antwoord is: een verenigd Irak betekent een stabiel Irak. En een stabiel Irak betekent stabiele olieproductie. En, nog belangrijker, een stabiele olieprijs.

Chaos, het tegenovergestelde van stabiliteit, leidt tot een echte crisis op de oliemarkt. Met als gevolg olieprijzen die torenhoog zullen stijgen. En dat zal zijn gevolgen hebben op de olieprijzen in de hele regio en tevens wereldwijd. Nu twee doelen inmiddels zijn bereikt, met dank aan Isis, is de vraag: wat zal het derde, vierde of vijfde doel zijn?

Twee (olie-)maten
Het is duidelijk dat iedere staat die van buitenaf wordt bedreigd, wapens nodig heeft om zichzelf te verdedigen. De nieuwe Iraakse regering en de Koerdische regering zullen zeker genoeg hightech wapens van de VS en het Westen kopen om zichzelf te verdedigen tegen de nieuwe bedreiging. Sommige Europese landen hebben al hun wens en bereidheid getoond om de Koerden en Irakezen te voorzien van de wapens die ze nodig hebben om zichzelf te verdedigen tegen Isis.

Afgelopen week bijvoorbeeld verklaarde de Franse minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius dat zijn land, en zijn EU-partners, overwegen wapens aan de Iraakse Koerden te leveren om te vechten tegen de djihadisten van de Islamitische Staat.

Ik denk niet dat minister Fabius hetzelfde enthousiasme aan de dag zou leggen als Koerdistan geen olieproducerende exportregio was.

Zonder vrienden
Ik ben er ook van overtuigd dat als de Syrische Koerden net zo rijk waren als de Iraakse Koerden, Frankrijk en zijn EU-partners hen al lang hadden voorzien van wapens. Zij hadden die dringender nodig, om te kunnen vechten tegen twee vijanden, het leger van de regering én Isis.

Ja, de Franse minister van buitenlandse zaken heeft, net als zijn Europese collega's, zijn diepste spijt en zorgen geuit over wat de Iraakse Koerden is overkomen. Maar hij besteedt geen woord aan de dagelijkse moordpartijen waarvan de Koerdische burgers in Syrië het slachtoffer zijn.

De armen hebben geen vrienden, luidt het spreekwoord. Eet met de wolf en huil met de herder!

Freeyad Ibrahim: Iraaks-Nederlandse Koerd, schrijver en vertaler, wonend in Friesland

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden