Column

Wie maakt wie nu eigenlijk ongemakkelijk?

Seada NourhussenBeeld Maartje Geels

Ik had hem geblokkeerd op sociale media, mijn telefoon, mail. Zo kon ik het afsluiten. Die vriendschap die een ongepaste en onaangename bocht had genomen. 

Een precieze definitie van het voorval heb ik niet en ik voel me ook niet verplicht die te geven, maar het was een wending waar ik me op zeker moment onveilig onder voelde. Dus nam ik koel en resoluut maatregelen. Na de schok voelde dat lekker; ik had controle. Ik had hem laten verdwijnen.

Totdat ik hem weer zag. Dat zou natuurlijk geheid eens gebeuren, maar ik was er niet op voorbereid. Hij voegde zich bij mijn gezelschap en gaf iedereen drie zoenen, dus mij ook. Voelde ik weer die schok? Ik weet het niet, maar ik deinsde niet terug. Omdat ik dit scenario niet had uitgedacht. En vooral: omdat ik de situatie niet ongemakkelijk wilde maken. Dat valt me altijd zo vies tegen van mezelf.

Want achteraf denk ik - de beste reacties komen altijd achteraf - wie maakte wie nu eigenlijk ongemakkelijk? Wie besloot wiens soevereiniteit wederom aan te tasten? Hij wist dat hij een grens over was gegaan die avond. Ik was daar heel duidelijk over. En nu kwam hij weer in mijn privéruimte, alsof er niks aan de hand was. Hij voelde zich een tikkeltje ongemakkelijk, dat wel. Minder amicaal dan normaal, zeker. Maar hij speelde een spel. En ik speelde het mee.

Vrouwen bewaken zichzelf

Heb ik het aan iemand verteld? Nee. Ik denk dat de meeste vrouwen niet eens de tijd hebben om uitgebreid stil te staan bij elke keer dat ze grensoverschrijdend gedrag van mannen meemaken. Die onnodige nachtelijke berichtjes. Die blik die te vaak en te nadrukkelijk naar beneden afdwaalt in een bespreking. Die hand die te lang op je schouder rust. Die lift naar huis die gevaarlijk voelde. En erger, veel erger. Constant zijn vrouwen, bewust of onbewust, bezig zichzelf te bewaken. Dat is zo'n automatisme, dat we er geen heisa over maken.

Zijn die dagelijkse voorvallen daarom niet ernstig? Natuurlijk wel. Het feit dat we in stilte onze maatregelen nemen, dat we liever de goede vrede bewaren dan elke dag om ons heen te meppen of alles hardop te benoemen ís het hele probleem. Alleen door te zwijgen kunnen we door.

Inmiddels is #MeToo veranderd van een emancipatoire beweging voor slachtoffers van seksueel misbruik in een debat over bewijslast. Zo snel kan het blijkbaar gaan. Maar of er seksuele intimidatie plaatsvindt tussen twee mensen, weten alleen die twee mensen. Sterker: dat weet voornamelijk het slachtoffer. De dader kan zó goed doen alsof er wederzijdse toestemming was, dat hij (of zij, maar laten we wel wezen: het is meestal een hij) dat ook écht gelooft. Dus over welk bewijs hebben we het eigenlijk?

Meredith Greer, redacteur van Joop.nl, schreef over hoe ze tijdens een jaar rechtenstudie meteen leerde over het verschil tussen feiten en juridische feiten; de gestripte werkelijkheid. En dat dat cruciale verschil een van de redenen is dat er vaak geen aangifte wordt gedaan van seksueel geweld.

Ik kan de onverwachte ontmoeting met degene die ik had laten verdwijnen hier al schrijvend van me af redeneren. En ik schrijf zelden achter elkaar over hetzelfde onderwerp. Maar ik blijf door #MeToo, dat nog steeds wordt gedomineerd door bekendheden, zoveel denken aan al die vrouwen zonder toegang tot instanties, laat staan de media. Zonder cultureel of financieel kapitaal. De ongedocumenteerde schoonmaakster die van haar baas afhankelijk is. De sekswerker die het geweld maar moet beschouwen als beroepsrisico. Wanneer worden zij gehoord in dit debat?

Lees hier meer columns van Seada Nourhussen, en lees hier alles over #MeToo. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden