Wie kruipt in de smoking van 007?

De 21ste James Bondfilm moet meer -schrik niet- diepgang krijgen dan z'n voorgangers. Daarover zijn de makers het al eens. Maar de belangrijkste vraag is nog steeds onbeantwoord: wie gaat de hoofdrol spelen?

Lange tijd leek het allemaal een publiciteitsstunt. De ene na de andere acteur werd genoemd als mogelijke opvolger voor Pierce Brosnan. Iedere keer was dat, vooral in Groot-Brittannië, het gesprek van de dag. Naast de bolhoed, de Big Ben en The Beatles is Bond natuurlijk een nationaal symbool.

Inmiddels draait de geruchtenmachine al een klein jaar. Voor de nieuwe film is nog geen scène opgenomen en de premièredatum is ver vooruit geschoven -niet eerder dan 2006. Het lijkt wel of de producenten van de succesvolle filmreeks echt een probleem hebben met het vinden van een aansprekende 007.

Dat was allemaal niet nodig geweest. Pierce Brosnan had best een vijfde keer in de smoking van de geheim agent willen kruipen. Maar de producenten vonden hem te oud worden. Het lachwekkende optreden van 58-jarige Roger Moore in 'A View to a Kill' bezorgt ze waarschijnlijk nog steeds nachtmerries. Brosnan is ook al weer 51, maar hij ziet er bijzonder fit uit. De Ierse acteur was woedend over zijn ontslag. ,,We waren halverwege de onderhandelingen over een vijfde film toen de producenten van gedachten veranderden.'' Toen zijn woede wat bekoeld was, kwam hij wel met een suggestie voor een opvolger: Colin Farrell. Die jonge acteur boert ontzettend goed in Hollywood -hij speelde bijvoorbeeld Alexander de Grote. En hij komt, net als Brosnan, uit Ierland. Oer-Bond Sean Connery kwam ook met een kandidaat op de proppen en zijn keuze heeft eveneens een nationalistisch trekje. Ewan McGregor ('Star Wars', 'Trainspotting') komt net als Connery uit Schotland. Het liefst zien de Britten een Bond van eigen bodem. Een Ier of een Australiër kan ook nog. Maar een Amerikaan is uitgesloten.

Farrell heeft al laten weten dat hij weinig trek heeft in 007. Hij heeft de interessante rollen voor het uitkiezen. Hetzelfde geldt voor Jude Law ('Cold Mountain', 'Alfie'). De Engelse acteur past weliswaar net zo makkelijk in een smoking als in een gevechtspak, maar hij vertoont zijn kunsten liever in andere films. Meisjesidool Orlando Bloom ('Lord of the Rings') zou in staat moeten zijn een jong publiek de bioscoop in te krijgen. Maar hij is met zijn 28 jaar wel érg jong. Ook Colin Firth, de grote liefde van Bridget Jones, is genoemd. Voor hem geldt: iets te veel gentleman en te weinig licence to kill.

Zoals dat in Groot-Brittannië gaat, worden de echte voorspellingen gedaan in het gokkantoor. De namen die daar momenteel hoog scoren zijn die van de Australiër Hugh Jackman en de Engelsman Clive Owen. Twee veelgevraagde acteurs, maar geen wereldsterren. Net als Pierce Brosnan vóór hij 007 werd. Er gaan geruchten dat de familie Broccoli, die de films produceert, het liefst zo'n relatief onbeschreven blad wil. Terwijl de filmmaatschappij MGM liever een wereldster inschakelt. Clive Owen is met zijn onlangs gewonnen Golden Globe en oscarnominatie hard op weg naar zo'n sterstatus. Maar de gokkers denken dat de Broccoli's hun zin krijgen, wat Jackman een eerste plaats in de goklijsten oplevert.

Jackman zou na George Lazenby de tweede Australische Bond worden. Lazenby speelde de rol maar één keer en dat was geen succes. Met de nieuwe Bond willen de producenten wel weer jaren vooruit kunnen en ze gaan duidelijk niet over één nacht ijs.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden