Wie krijgt het huis?
Het CBS becijferde dat het aantal huwelijken vorig jaar drastisch is gedaald, tot 83.000, het laagste aantal sinds 1995. Het aantal echtscheidingen steeg fors, tot een recordhoogte van maar liefst 37,5 duizend.
Niet eerder werden in een jaar zoveel huwelijken ontbonden. Het vorige record dateert van 1994, toen 36.000 echtscheidingen werden uitgesproken.
En het ware aantal echtscheidingen is nog beduidend hoger. Want de sterke stijging van het aantal partnerschapsregistraties, van nog geen 250 partnerschappen per maand in 2000 tot zo'n 500 per maand in 2001, hangt ook samen met het aantal echtscheidingen. Soms wordt het huwelijk namelijk omgezet in een partnerschap, dat vervolgens eenvoudig wordt ontbonden: deze zogenaamde 'flitsscheiding' is vooral voor kinderloze echtparen geschikt.
Echtparen met kinderen kunnen het best en snelst onderlinge afspraken maken en deze laten opnemen in het echtscheidingsconvenant. Een advocaat die de echtscheidingsprocedure regelt, rekent al snel tussen 175 en 150 euro per uur. Wie er samen niet uitkomt, kan bemiddeling inschakelen van een advocaat aangesloten bij het VAS (Vereniging van Advocaat-Scheidingsbemiddelaars, tel. 070-3626215, www.vas-scheidingsbemiddeling.nl). Ook mediation kan hulp bieden (www.nmi-mediation.nl, tel 010-4056989) en degenen met een laag inkomen, kunnen misschien goedkoop terecht bij een Bureau voor Rechtshulp.
De belangrijkste financiële zaken die geregeld moeten worden, zijn de alimentatie en de verdeling van de woning. De hoogte en duur van de alimentatie wordt vastgesteld wordt gebaseerd op het Trema-model. Wie in een huurwoning woont, bepaalt onderling (of via de advocaat) wie in de woning kan blijven.
Gaat het om een koopwoning, dan spelen andere mechanismen een rol, die soms onrechtvaardig kunnen overkomen. Voor het eigendomsrecht van het huis is het namelijk niet van belang wie de hypotheek betaalt. De partner die geen cent aflost maar is getrouwd in gemeenschap van goederen, heeft recht op vijftig procent van de opbrengst bij verkoop.
Degenen die op huwelijkse voorwaarden zijn getrouwd en misschien het huis volledig op naam van de partner hebben laten zetten, dienen een 'finaal rekeningbeding' op te nemen waarin bij scheiden of overlijden wordt afgerekend alsof men in gemeenschap van goederen is getrouwd. Als partners getrouwd zijn op huwelijkse voorwaarden, zonder de zogenaamde koude uitsluiting, en ieder de helft van de hypotheek betaalt, heeft ieder evenveel recht op het huis. Als de vrouw bij scheiding in het huis wil blijven wonen, zal zij de man moeten uitkopen. Het is dan aan te raden om twee taxatierapporten te laten opmaken en uit te gaan van het gemiddelde.