Wie krijgt er voorrang bij een pandemie?

Oproep tot opstellen van zorgprotocol voor grote uitbraak van griepepidemie

VAN ONZE REDACTIE GEZONDHEID & ZORG

Er moet een protocol komen waarin vastligt wie tijdens een griepepidemie voorrang krijgt bij medische behandeling. Dat schrijft het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG) in een advies, getiteld 'Rechtvaardige selectie bij een pandemie', aan minister Schippers van volksgezondheid.

"Tijdens een crisis is er geen tijd voor deliberatie en weloverwogen keuzes. Toch moeten er lastige keuzes gemaakt worden met schrijnende gevolgen", staat in een begeleidende brief. "Mensen die normaal gesproken voor medische zorg in aanmerking komen, zullen deze door schaarste op de intensive care niet ontvangen. Daarom is het van groot belang om een protocol klaar te hebben liggen waarin ethische afwegingen voor rechtvaardige selectie van patiënten expliciet worden genoemd."

Aanleiding voor het advies is de grieppandemie van 2009, die bekend werd als de Mexicaanse griep. Even dreigde het een pandemie te worden met grote gevolgen: te weinig bedden op de afdelingen intensive care. Artsen zagen zich op voorhand al staan voor mogelijk complexe afwegingen. De pandemie liet Nederland toen links liggen, maar volgens het CEG blijft de kans op een (griep)pandemie aanwezig.

Het centrum vindt het daarom van groot belang om "bijtijds een zorgvuldige en transparante discussie te voeren over rechtvaardige selectie van patiënten waarbij aandacht is voor lastige ethische afwegingen".

Als vooraf wordt bekeken wie er om welke reden voorrang zouden moeten krijgen voor een behandeling - gaan jongeren bijvoorbeeld vóór ouderen? - dan wordt voorkomen dat er geselecteerd wordt op persoonlijke willekeur en er dus onrechtvaardige situaties ontstaan.

Volgens het CEG is het vaststellen van selectiecriteria 'complex, maar niet onmogelijk en ook noodzakelijk'. Dat moet op een open manier gebeuren, bij voorkeur door middel van een publieke discussie.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden