Wie krijgt de mooiste bureaus op Eurotop...

Nationale ego's staan op het spel als de EU-top in het Belgische Laken de zetels voor de nieuwe EU-bureaus en agentschappen verdeelt. Om eruit te komen, wil voorzitter België er desnoods een paar extra in het leven roepen.

BRUSSEL - De kansen voor Nederland om op de EU-top in Laken van vandaag en morgen de zetel van het nieuwe EU-agentschap voor luchtvaartveiligheid Easa in de wacht te slepen, lijken flink geslonken.

Nederland maakt wel kans om Eurojust, het bureau waarin de openbare aanklagers gaan samenwerken, naar Den Haag te halen. ,,Het zou de positie van Den Haag als mondiale hoofdstad van het recht versterken'', zeggen plots Nederlandse diplomaten. Tot een week terug hielden ze stug vol dat Nederland ,,zich niet af liet kopen met Eurojust''. Het moest Easa worden en niets anders.

De regering wil Easa naar Hoofddorp halen om zo de positie van Schiphol als grote Europese luchthaven te ondersteunen. Dat is belangrijk nu de Europese luchtvaartindustrie voor een herstructurering staat, waarin ook KLM meegezogen kan worden.

Easa zorgt verder op termijn voor achthonderd banen. Eurojust haalt dat niet. ,,Die zwarte toga's hebben haast geen spin-off'', heette het tot voor kort misprijzend. Het Duitse Keulen lijkt Easa in de wacht te gaan slepen.

Naast deze twee moeten er nog zes tot acht nieuwe bureaus of agentschappen verdeeld worden in Laken. Hetgeen in de EU altijd voor diepe controverses en gedeukte nationale ego's zorgt. Dit keer is het niet anders. Niet toevallig schuift de EU de zaak al een jaar voor zich uit. Maar dat kan niet meer. De hoofdprijs, het agentschap voor voedselveiligheid, moet op 1 januari van start gaan. Dan is het handig om te weten waar je kantoren staan.

Helsinki lijkt daarvoor de topfavoriet. Premier Lipponen heeft er een zaak van nationale eer van gemaakt. ,,We zijn al zeven jaar een trouwe, constructieve lidstaat. Nog nooit hebben wij om iets gevraagd. Als er nog eerlijkheid bestaat in Europa dan worden wij eindelijk beloond'', zeggen zijn opgewonden diplomaten in Brussel.

Even was er paniek in het land, toen de eerste gekke koe werd gevonden. Terwijl Finland, waar extensieve landbouw de norm is, er prat op gaat vrij te zijn van veel dierziekten. Zwakke punt is de afgelegen ligging. Frankrijk hamert erop dat Brussel bij een volgende dioxinecrisis snel moet kunnen optreden. Dus moet het voedselbureau nabij Brussel zitten. Het Noord-Franse Lille is ideaal, zegt Parijs. De overige kandidaten zijn Barcelona en Parma.

Frankrijk maakt meer kans om het bureau voor maritieme veiligheid naar Nantes te halen, waarvoor ook Piraeus in Griekenland, Genua (Italië) en Lissabon (Portugal) in de race zijn. De Britten worden als grote kanshebber getipt voor de Europese politieacademie, die al enige tijd actief is, maar nog een nomadenbestaan leidt.

Geen discussie is er over het centrum voor strategische studies en het Europees satellietcentrum. Die zitten al jaren, als onderdeel van de opgedoekte West-Europese Unie, een defensieverbond, in Parijs en Torejon (Spanje). Het is slechts een formaliteit om daar nu EU-bureaus van te maken. Zweden krijgt het bureau voor computerveiligheid.

Om eruit te komen, overweegt België extra Europese bureaus te creëren, zodat haast iedereen wat krijgt. Het houdt daarvoor een Europees spoorwegbureau achter de hand, een vluchteling enobservatorium en een visumbureau. ,,Maar moet je wel cadeautjes uitdelen, als je niet weet of landen daar blij mee zijn?'', zegt een diplomaat uit een klein land. ,,En dat kunnen landen moeilijk zeggen omdat niet duidelijk is wat die bureaus moeten gaan doen.''

Officieel staat de uitverkiezing van de voorzitter van de Conventie, die ideeën mag aandragen voor een nieuw verdrag, los van alle zetelkwesties. Maar België sluit niet uit dat sommige landen alles op één hoop willen gooien.

Krijgt Italië die post voor oud-premier Amato, omdat het onlangs zijn verzet tegen het EU-arrestatiebevel staakte? Nog altijd geldt de Franse oud-president Giscard d'Estaing als favoriet. Hij heeft ook de steun van Berlijn.

Maar de naam van premier Kok blijft circuleren, hoewel hij zelf zegt geen kandidaat te zijn. Sommige ingewijden houden het erop dat hij een compromisfiguur kan worden als Giscard onaanvaardbaar blijkt. Maar dan zou de Britse premier Blair het machtswoord moeten uitspreken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden