Wie krijgt de miljoenen?

Poplegende Prince stierf zonder testament. Een recept voor ongekende familieruzies en eindeloze rechtszaken.

Harmen van Dijk is redacteur van Tijd. Wekelijks bespiegelt hij de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daar buiten. Reacties naar: harmenvandijk@trouw.nl

Carlin Q. Williams, een man die momenteel in de gevangenis zit wegens wapenhandel, zegt dat hij de zoon is van Prince. Zijn moeder zou in de jaren zeventig een kortstondige affaire met de poplegende hebben gehad. Hij wil een deel van de erfenis en eist een DNA-test.

Hij is niet de enige. Ruim 700 halfbroers, halfzussen en buitenechtelijke kinderen hebben zich gemeld sinds Prince vorige maand overleed zonder een testament na te laten. De zanger, voluit Prince Roger Nelson, was niet meer getrouwd toen hij stierf - er zijn twee ex-vrouwen. Zijn enige kind, een jongetje, overleed een paar dagen na de geboorte. Dus gaat de erfenis - honderden miljoenen dollars - naar ouders, broers en zussen. De vader en moeder van Prince leven niet meer. Hij heeft één volle zus, Tyka. Het zou dus eenvoudig moeten zijn, ware het niet dat in de staat Minnesota waar Prince woonde, halfbroers en halfzussen ook meetellen. En daarvan - zijn ouders trouwden meerdere keren - had Prince er zeven, van wie er vijf nog in leven zijn.

Een overleden halfbroer heeft wel kinderen, die maken waarschijnlijk ook aanspraak op de erfenis. De vader van Prince, jazzmuzikant John Nelson, schijnt een nogal losbandig leven te hebben geleid. Dus niemand sluit uit dat er tussen die 700 aasgieren iemand zit die daadwerkelijk familie blijkt te zijn.

De rechter heeft daarom verordonneerd dat met een bloedmonster van de overleden zanger zijn DNA moet worden vastgelegd, zodat kan worden vastgesteld wie recht heeft op de miljoenen.

Ook is een bewindvoerder aangesteld die moet uitzoeken wat nu precies de bezittingen zijn die verdeeld moeten worden. In het studiocomplex Paisley Park waar Prince woonde, is een kluis opengebroken waarin een schat aan nooit gepubliceerde muziek van de zanger zou liggen. De erfenis omvat dus niet alleen het geld dat nu op de bank staat, maar ook de rechten op de muziek - waarmee de komende jaren nog eens vele miljoenen verdiend kunnen worden.

Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een een ongekende familieruzie en eindeloze rechtszaken, zoveel is wel duidelijk. Volgens de eerste berichten broeit het al. Er zijn familieleden, zoals zus Tyka, die het geld heel goed kunnen gebruiken. Tyka had pas een paar jaar goed contact met haar broer. Het ging lange tijd niet goed met haar. Ze was verslaafd aan crack. In een interview biechtte ze op: "Ik verkocht mijn lichaam voor eten, geld en pampers." Ze heeft zes kinderen. Haar zoons heten - in een goede familietraditie - Sir en President.

Prince had gelukkig ook vrienden die zo op het eerste gezicht weinig belangen hebben na zijn dood. Zoals percussioniste Sheila E, met wie de zanger ruim veertig jaar bevriend was. Sheila was in de dagen rond de dood en de crematie veel in beeld, om fans en journalisten te vertellen wat er allemaal gebeurde. Over de hardnekkige geruchten dat Prince verslaafd was aan pijnstillers, zei ze: "Ik heb hem nooit iets zien slikken, nog geen aspirientje. Maar hij had veel pijn, dat klopt. Artiesten zijn topsporters."

Ze hoopt, net als de fans, dat Paisley Park een museum wordt - net als Graceland, het landgoed van Elvis Presley. Maar wie moet daarvoor zorgen? Elvis had tenminste Priscilla. Toen hij stierf waren ze weliswaar gescheiden, maar zij beheerde de erfenis voor hun dochter Lisa Marie. Priscilla maakte van het landgoed een waardig bedevaartsoord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden