Wie krijgt de Kindervredesprijs? Drie meisjes dingen mee

Kehkashan Basu is op haar zestiende al de voortrekker van een jeugdorganisatie met ruim duizend vrijwilligers. Vier jaar geleden richtte ze 'Green Hope' op in de Verenigde Arabische Emiraten. Inmiddels is de stichting actief in tien landen. Basu ziet zichzelf als een eco warrior en houdt met haar legertje jonge vrijwilligers afvalinzamelingsacties, schoonmaakacties op stranden en campagnes om mensen bewust te maken van het milieu.

Kehkashan Basu maakt kans op de Internationale Kindervredesprijs, die later deze week wordt uitgereikt. De prijs is een initiatief van de wereldwijde kinderrechtenorganisatie KidsRights.

Basu is niet de enige kanshebber. Er zijn nog twee genomineerden, allebei ook opmerkelijk actief en strijdbaar op hun jonge leeftijd.

Neem Muzoon Almellehan uit Syrië, 18 jaar oud, ze woont nu in Groot-Brittannië. Ze zet zich in voor beter onderwijs voor meisjes. Daar begon ze mee in een vluchtelingenkamp in Jordanië, waar ze drie jaar geleden arriveerde nadat ze met haar familie uit Syrië was gevlucht.

Almellehan zag hoe het ene na het andere meisje voortijdig uit haar klas verdween omdat ze werden uitgehuwelijkt. In de vluchtelingenkampen worden Syrische meisjes soms extreem jong gedwongen te trouwen. Almellehan verzette zich daartegen. Ze ging van tent tot tent in het kamp om met ouders en kinderen te praten.

Kandidaat nummer drie is Divina Maloum, de jongste van het stel.

De Kameroense is 12 jaar oud. Ze richtte in haar geboorteland de vredesbeweging 'I am standing up for peace' op en praat met leeftijdgenoten over de gevaren van geweld en radicalisering. Ze heeft al 5000 kinderen bereikt.

Vrijdag wordt bekend wie de prijs wint.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden