Wie krijgen het de komende 10 jaar het zwaarst, ouderen of jongeren?

Jan Nagel bij de presentatie van de partij 50Plus Beeld ANP
Jan Nagel bij de presentatie van de partij 50PlusBeeld ANP

50-plussers halen de achteruitgang in hun pensioen voor hun dood niet meer in, zegt Jan Nagel van 50Plus. Generaties moeten samenwerken om de lasten evenredig te verdelen, betoogt Jony Ferket van de G500. Ferket en Nagel over de stelling: Mijn generatie krijgt het de aankomende tien jaar het zwaarst.

Jony Ferket, G500.

"Mensen die na 1990 geboren zijn, vormen de eerste generatie die het moeilijker krijgt dan hun ouders. Dat blijkt uit een onderzoek van het CBS. Het zijn dus vooral jongere generaties die zullen opdraaien voor de financiering van de staatsschuld als er geen keuzes worden gemaakt.

De jongeren die gaan werken of daar net mee begonnen zijn, moeten meer betalen voor sociale zekerheid. In de jaren zeventig brachten meerdere werknemers het pensioen voor één gepensioneerde op. Als we niks doen wordt dit aantal precies omgedraaid. Een jongere betaalt 2,5 jaarsalaris meer premie, werkt tien jaar langer en krijgt 30% lager pensioen (bron Alternatief Voor Vakbond). Eerdere afspraken zijn onhoudbaar door ontwikkelingen als stijging levensverwachting, vergrijzing, technologisering.

Het heeft echter geen zin om te discussiëren over welke generatie het de aankomende tien jaar het zwaarst krijgt. Alleen door samen te werken kunnen we meer welvaart creëren. Als de politiek geen keuzes durft te maken over de grote thema's als zorg, pensioenen en wonen, zullen de jonge en toekomstige generaties de rekening gepresenteerd krijgen.

Het pensioentekort vormt een kloof tussen jong en oud, maar het moet juist geen conflict worden. Deze generaties zouden moeten samenwerken om te bepalen hoe we de lasten evenredig verdelen."

Jan Nagel, 50Plus.

"De 50-plussers krijgen het heel erg moeilijk. Ten eerste hebben ze bijna geen kans op een baan. Uit officiële cijfers blijkt dat van alle vacatures die er zijn, er maar twee procent wordt ingevuld door 50-plussers.

Ten tweede liggen er plannen voor de versoepeling van het ontslagrecht. Ouderen worden daar ontzettend de dupe van. Werkgevers vinden dat ze te duur zijn en denken vaak ten onrechte dat 50-plussers eerder ziek worden.

Gepensioneerden hebben geen compensatie gehad voor het feit dat ze er acht procent op achteruit zijn gegaan. De komende jaren krijgen ze dit ook niet. Er is een grote groep gepensioneerden in Nederland die nog geen 450 euro pensioengeld per maand krijgen. Daar kun je echt niet op korten.

Iedereen moet inleveren, maar er is geen groep die zo hard geraakt wordt als de 50-plussers. Zij hebben al genoeg ingeleverd. De achteruitgang in hun pensioen halen ze voor hun dood niet meer in."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden