Plein2

Wie krijgen de gewilde plekken op de eerste rij in de Kamer?

De Tweede Kamer, van bovenaf. Beeld Robin Utrecht
De Tweede Kamer, van bovenaf.Beeld Robin Utrecht

Spannende tijden voor de Tweede Kamerleden: wie komt waar te zitten in de plenaire zaal? Deze dagen wordt achter de schermen door de politieke partijen koortsachtig overlegd over de nieuwe indeling van de vergaderzaal.

Het is een precaire en niet te onderschatten zaak. Kamerleden en hun woordvoerders doen er officieel het zwijgen toe of willen alleen mondjesmaat iets loslaten. Samenvatting: de situatie is ingewikkelder dan ooit.

Zes taartpunten

De vergaderzaal van de Tweede Kamer telt 150 blauwe stoelen verdeeld over zes taartpunten. De meest gewilde plekken zijn vanzelfsprekend de zetels vooraan, vlakbij de interruptiemicrofoon en in het zicht van de camera's. Aandacht verzekerd.

De afgelopen jaren konden SP, PvdA, D66, VVD, CDA en PVV, de zes grootste fracties, aanspraak maken op die populaire stoelen. Door de verkiezingen van vorige week moet de puzzel opnieuw worden gelegd. Dat is hogere wiskunde.

Duidelijk is dat de PvdA de voorste stoelen moet afstaan aan GroenLinks, een pijnlijke situatie voor de sociaaldemocraten. Er is gesteggeld over waar de negen overgebleven PvdA'ers moeten zitten. Uiterst links, achter de SP'ers? Liever zit de PvdA in de bankjes bij GroenLinks, iets meer in het midden van de zaal.

De vijf Kamerleden van de Partij voor de Dieren werden aanvankelijk uitgesmeerd over twee taartpunten. Geen optie, vindt de partij. De vijf willen per se bij elkaar blijven.

De twee nieuwkomers van Forum voor Democratie (FvD), Thierry Baudet en Theo Hiddema, zijn uiterst rechts geplaatst, in het vak met de PVV'ers. Baudet heeft bezwaar gemaakt. Hij vindt FvD een 'vooruitstrevende middenpartij' die daar niet thuis zou horen. Baudet vertelde gisteren dat zijn protesten vermoedelijk worden afgewezen.

Vandaag komt het presidium (dagelijks bestuur) van de Tweede Kamer bijeen in de hoop de nieuwe indeling van de plenaire zaal definitief vast te stellen. Er is enige haast: morgen worden de nieuwe Tweede Kamerleden beëdigd.

Blik op de werkkamer van fractievoorzitter Halbe Zijlstra, misschien wel de mooiste kamer voor een Kamerlid. Beeld ANP
Blik op de werkkamer van fractievoorzitter Halbe Zijlstra, misschien wel de mooiste kamer voor een Kamerlid.Beeld ANP

Kamerkamertjes

Op de achtergrond speelt een andere heikele kwestie: waar in het Kamergebouw worden de fracties gehuisvest? Ook hier spelen verschillende belangen. Alle partijen azen op de grootste kamers in de mooiste hoeken van het pand.

Een gewilde plek is het voormalige ministerie van justitie, een deftig gedeelte van het Kamergebouw waar nu D66, CDA, GroenLinks en ChristenUnie verblijven. Die laatste twee verhuizen waarschijnlijk naar de andere kant van het gebouw, het voormalige ministerie van koloniën, het domein van de PvdA.

Thierry Baudet heeft zijn oog al laten vallen op het oude ministerie van justitie. Daar hebben de vertrekken tenminste een lambrisering. En er is ruimte voor zijn piano. Die vleugel komt er wat Baudet betreft ook. De huisregels van de Kamer houden dit niet tegen.

De grote verhuizing in het Kamergebouw doet denken aan de situatie in 2002, toen de Lijst Pim Fortuyn een monsterzege had geboekt. De PvdA werd gehalveerd (van 45 naar 23 zetels) en werd gedwongen haar plek in Koloniën af te staan aan de nieuwkomers.

Het kersverse LPF-Kamerlid Jim Janssen van Raay werd ongeduldig en zei medio juni tegen journalisten: "Ik ga er gewoon heen en dan eis ik mijn kamer op." En zo geschiedde.

Wat volgde was een pijnlijk tafereel. Luidruchtige LPF'ers stonden tegenover verbouwereerde PvdA'ers, gadegeslagen door de pers.

Sharon Dijksma, ook toen al namens de PvdA actief op het Binnenhof, kwam aangesneld en riep: "En nou eruit." Het verzet was van korte duur, de LPF'ers namen het pand over.

Inmiddels is de PvdA weer terug in Koloniën. Een schrale troost na de afgelopen verkiezingen: de partij hoeft niet weer weg. Ze mag waarschijnlijk een van de vier verdiepingen houden.

Fractieleiders met de mooiste werkkamer

1. Halbe Zijlstra (VVD)

2. Alexander Pechtold (D66)

De werkkamer van Pechtold. Beeld Anp
De werkkamer van Pechtold.Beeld Anp

3. Sybrand Buma (CDA)

CDA-leider Sybrand Haersma Buma in zijn werkkamer, archieffoto. Beeld Anp
CDA-leider Sybrand Haersma Buma in zijn werkkamer, archieffoto.Beeld Anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden