Wie komen er in Team Trump?

President Donald Trump en vicepresident Mike Pence. Beeld REUTERS
President Donald Trump en vicepresident Mike Pence.Beeld REUTERS

Na de verkiezingen volgt de formatie. Wie zullen er plaatsnemen in het kabinet van Trump? Het duurt nog even voor de definitieve lijst bekend word gemaakt, maar deze mensen lopen zich alvast warm.

Eén naam staat al vast: Mike Pence (57), de ultraconservatieve, christelijke ex-gouverneur uit Indiana en running mate van Trump. Pence wordt gelinkt aan de tea-party, is tegen homo's en abortus (ook na verkrachting) en wordt nu al de machtigste vicepresident ooit genoemd. Pence heeft zeer veel bestuurlijke ervaring en goede contacten in de Senaat. Kenners zeggen dat hij waarschijnlijk de echte nieuwe president van de Verenigde Staten is.

Dan zijn er de vrienden van Trump, mannen die hem trouw beleven gedurende de roerige campagne. Voor Newt Gingrich, Rudy Giuliani en Chris Christie is er vrijwel zeker een plek in de nieuwe regering gereserveerd. Gingrich (73) is ex-voorzitter van het huis van afgevaardigden en trad de afgelopen maanden op als Trumps pittbull. Toen Trump Megyn Kelly van Fox News ervan beschuldigde dat ze 'door seks was gefascineerd' nadat ze vroeg naar Trumps seks-escapades, kreeg hij van Gingrich alle lof toegezwaaid. Gingrich wordt getipt als minister van buitenlandse zaken of Stafchef van het Witte Huis.

Rudy Guiliani (72) is ex-burgemeester van New York en Trumpfan van het eerste uur. Het is bekend dat Guiliani de waarheid niet altijd even serieus neemt. Zo loog hij bijvoorbeeld dat Clinton als senator van New York in 2001 niet op Ground Zero was. De functies waarvoor hij in aanmerking kan komen zijn minister van binnenlandse veiligheid of hoofdaanklager, gezien zijn ervaring als aanklager. Ook Chris Christie (53) zou voor die baan in aanmerking kunnen komen. Christie is gouverneur van New Jersey en muntte de kreet 'Lock her up' voor Clinton. Hij verdedigde Trump steevast als die voor racist werd uitgemaakt.

Newt Gingrich. Beeld afp
Newt Gingrich.Beeld afp
Rudy Giuliani. Beeld Photo News
Rudy Giuliani.Beeld Photo News
Chris Christie. Beeld AFP
Chris Christie.Beeld AFP

Vrouwen, oliemagnaten en bankiers

Gezien Trumps vrouwonvriendelijke uitspraken in de aanloop naar de verkiezingen wordt gevreesd dat er maar weinig topvrouwen in zijn regering willen plaatsnemen. Toch flirtte Trump eerder dit jaar al met Sarah Palin. Welke rol voor haar is weggelegd is nog onduidelijk, maar zelf zou ze al hebben gevist naar de post van binnenlandse zaken.

Trump heeft laten weten hij wil proberen zoveel mogelijk mensen uit het bedrijfsleven te lanceren. Zo wordt de naam gefluisterd van Forrest Lucas, een 74-jarige oliemagnaat en medeoprichter van Lucas Oil en bekend om zijn standpunt tegen dierenrechten. Hij zou in aanmerking komen voor één van de belangrijkste ministersposten: binnenlandse zaken. Milieuactivisten huiveren bij het idee van een oliemagnaat op het departement dat verantwoordelijk is voor de nationale parken. Plannen voor boringen op zee en naar schaliegas zouden wel eens ruim baan kunnen krijgen.

Een andere oliemagnaat die wordt genoemd is Harold Hamm, voorzitter van Continental Resources een oliebedrijf in Oklahoma, die wordt getipt als minister van energie.

Voor enige controverse zorgt ook de naam van Steven Mnuchin (53), die wordt getipt als minister van financiën. Deze bankier is voormalig partner bij Goldman Sachs en filmproducent. Hij produceerde onder meer de films Mad Max Fury Road en Suicide Squad. Als bankier profiteerde hij optimaal van de Amerikaanse huizencrisis toen hij in 2011 de failliete hypotheekbank IndyMac opkocht. Mensen die niet aan hun betaalverplichting konden voldoen werden resoluut hun huis uitgezet, wat leidde tot hevige protesten. Het afgelopen jaar speelde hij zich bij Trump in de kijker als financiële topman van diens campagne en als belangrijke fondsenwerver.

Sarah Palin. Beeld AP
Sarah Palin.Beeld AP
Forrest Lucas. Beeld Wikicommons
Forrest Lucas.Beeld Wikicommons
Steven Mnuchin. Beeld ap
Steven Mnuchin.Beeld ap

Republikeinse kopstukken

Veel republikeinse politici hebben zich in aanloop naar de verkiezing afgekeerd van hun kandidaat, wat het vullen van een goed gekwalificeerd kabinet moeilijk maakt. Enkele senatoren die het vermoedelijk wel zullen redden zijn Bob Corker en Jeff Sessions, die in aanmerking kunnen komen voor resp. de posten van Buitenlandse Zaken en Defensie.

Voor Defensie worden ook de namen genoemd van Jeff Sessions, Republikein uit Alabama en tegen handelsverdragen en immigratie en Stephen Hadley, voormalig veiligheidsadviseur.

De man die Trump graag als minister van landbouw zit is Sid Miller (61), op dit moment werkzaam in Texas op het departement van landbouw. Een paar dagen terug kreeg Miller nog een storm van kritiek te verwerken toen hij vlak voor de verkiezingen op twitter Hillary Clinton uitmaakte voor 'kut'. Hij erkende zijn fout en maakte excuses.

Dan is er nog de conservatieve sheriff David Clarke van Milwaukee County uit Wisconsin, die mogelijk terechtkomt op Binnenlandse Veiligheid. De sheriff is uitgesproken rechts en pleitte op de nationale conventie in Ohio vurig voor 'blue lives matter', vrij naar de 'black lives matter' beweging die protesteert tegen politiegeweld tegen gekleurde Amerikanen.

Senator Bob Corker. Beeld Getty Images
Senator Bob Corker.Beeld Getty Images
Senator Jeff Sessions. Beeld AP
Senator Jeff Sessions.Beeld AP
Sheriff David Clarke. Beeld Foxnews
Sheriff David Clarke.Beeld Foxnews

Departementen in het verdomhoekje

Trump heeft in zijn campagne duidelijk gemaakt dat onderwijs een ondergeschikte rol speelt in zijn beleid. Het is zelfs maar de vraag of het departement in zijn huidige vorm zal voortbestaan. Er zijn dus maar weinig namen die circuleren voor deze post. Er wordt gemompeld dat Ben Carson (65) dit misschien kan gaan doen. De gepensioneerde neurochirurg nam het tijdens de voorverkiezing op tegen Trump, maar sinds hij probeert de zwarte Amerikanen in het Trump-kamp te krijgen staat hij bij zijn oude rivaal weer in een goed daglicht.

Trump wilde het ministerie van milieu geheel afschaffen, maar heeft onlangs zijn woorden iets afgezwakt. Nu moet het departement 'zich weer gaan richten op zijn kerntaak: het verzekeren van schone lucht, en schoon en veilig drinkwater voor alle Amerikanen'. De klimaat scepticus Myron Ebell staat bovenaan de lijst van kandidaten, wat Trump betreft. Ebell is filosoof en politicus en volgens Business Insider 'vijand nummer één voor de klimaatsveranderingsbeweging'.

Na de bewogen verkiezingsperiode zijn er nog weinig gevestigde politici die Trump willen steunen in de komende regeerperiode. Het is duidelijk dat hij zal moeten putten uit de kleine kring om hem heen: kennissen en zakenrelaties. De komende tijd wordt duidelijk welke posten zij zullen vullen en hoe het beleid vorm krijgt. Op 20 januari wordt de nieuwe president werkelijk geïnstalleerd en moet alles klaar zijn voor de nieuwe weg die Amerika inslaat.

Myron Ebell. Beeld Youtube
Myron Ebell.Beeld Youtube
Ben Carson. Beeld AFP
Ben Carson.Beeld AFP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden