Wie is wie in Iran

null Beeld

De macht is in Iran op een ingewikkelde wijze verdeeld. Sinds de Islamitische Revolutie van 1979 is er een democratisch verkozen president én een niet-democratisch verkozen geestelijk leider. Tussen deze twee machtscentra staan een aantal invloedrijke raden. Maar als puntje bij paaltje komt heeft de geestelijk leider de absolute macht in handen.

]]>

President Ahmadinejad: wachten op de Messias

Toen de conservatieve kandidaat Mahmoed Ahmadinejad in 2005 in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen de grote favoriet Akbar Hashemi Rafsanjani versloeg, was dat voor vriend en vijand een enorme verrassing. Ahmedinejad had weliswaar enige populariteit verworven als burgemeester van Teheran, maar dat hij de pragmatische oud-president Rafsanjani aankon, hield vrijwel niemand voor mogelijk. Lees verder

]]>

Geestelijk leider Ali Khamenei: leider in de luwte

President Ahmadinejad mag dan degene zijn die de aandacht van de wereld krijgt, degene die echt aan de touwtjes trekt in Iran is geestelijk leider ayatollah Ali Khamenei. De inmiddels 69-jarige dankt zijn macht voor een groot deel aan zijn innige relatie met ayatollah Khomeini, de eerste leider van de Islamitische Republiek. Khamenei was in de jaren vijftig een leerling van Khomeini en groeide uit tot een van diens belangrijkste vertrouwelingen. Lees verder

]]>

]]>

Mir Hossein Moesavi: van premier onder Khomeini tot hervormer

Moesavi (67) staat nu bekend als een hervormer, maar de architect begon in het hart van de Islamitische Revolutie onder grootayatollah Khomeini. Tijdens de Iran-Irakoorlog (1980-1988) was hij premier van Iran, tot die functie in 1989 werd opgeheven. Hij maakte indruk met zijn staatsgecontroleerde economische beleid. Daarna verdween hij in de schaduw, en schoof op richting een meer pragmatische politiek. Hij was adviseur van de hervormingsgezinde president Khatami. Nu belooft hij meer vrijheden, een liberaal economisch beleid en toenadering tot de Verenigde Staten.

]]>

Mehdi Karoebi: hervormer met populistische trekjes

Karoebi (72) is de enige geestelijke onder de kandidaten. Hij was lang parlementsvoorzitter, van 1990 tot en 1992, en daarna van 2000 tot 2004. In de laatste periode droeg hij bij aan het frustreren van president Khatami’s hervormingsbeleid. Niettemin is hij nu de meest hervormingsgezinde kandidaat van het kwartet. Hij pleit voor meer vrijheden, maar heeft ook populistisch trekjes die aan Ahmadinejad doen denken. Zo belooft hij olie-aandelen te geven aan iedereen boven de achttien.

]]>

Mohsen Rezaie: gezocht voor terreur

Rezaie (55) was in de jaren tachtig baas van de Revolutionaire Garde, het eliteleger van Iran. Hij wordt sinds 2006 internationaal gezocht in verband met de aanslag op een Joods cultureel centrum in Buenos Aires in 1994. Rezaie vertegenwoordigt de pragmatische conservatieven in Iran, en kan zo een deel van de conservatieve stem afsnoepen van Ahmadinejad. Hij is een voorstander van toenadering tot het Westen en een liberalisering van de Iraanse economie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden