Wie is wie in het onderzoek naar de banden tussen team Trump en Rusland?

Ex-veiligheidsadviseur Michael Flynn Beeld AP

De FBI heeft vastgesteld dat Rusland via hacks en leaks heeft geprobeerd de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden. FBI, Huis van Afgevaardigden en Senaat doen onderzoek naar de vraag of personen uit het team van Trump hiervan op de hoogte waren, of zelfs hebben meegewerkt aan deze beïnvloeding. 

Wie dit zijn is niet bekend gemaakt, maar in de Amerikaanse media worden wel namen genoemd. We zetten de belangrijkste personen die in verband worden gebracht met het onderzoek op een rij.

Michael T. Flynn

Stapte in februari van dit jaar op als nationale veiligheidsadviseur van president Trump, omdat hij had gelogen over contacten met Russen. Daarbij ging het met name om de Russische ambassadeur in de VS, Sergej Kisljak.

Flynn, die amper een maand in functie was, had vicepresident Mike Pence misleid wat betreft zijn gesprekken met Kisljak. Hij zei dat die weinig voorstelden en Pence herhaalde dat in het openbaar. Maar uit FBI-onderzoek bleek dat Flynn wel degelijk inhoudelijke gesprekken voerde met de ambassadeur.

Paul Manafort Beeld EPA

Paul J. Manafort

Voormalig campagneleider van Donald Trump met uitgebreide zakelijke contacten in Rusland en Oekraïne. Volgens persbureau AP heeft hij jaren geleden al aangeboden de belangen van de Russische president Poetin te promoten en de anti-Russische oppositie in buurlanden te ondermijnen. Zo zou hij de Oekraïense ex-president Janoekovitsj bijgestaan hebben.

Manafort is een lobbyist en regelaar, die in het campagne-team goed werk deed volgens Trump. Toch werd hij vervangen door de in politiek opzicht veel radicalere Steve Bannon.

Carter Page Beeld epa

Carter Page

Vorige zomer afgeluisterd door de Amerikaanse justitie, volgens The Washington Post. De adviseur op buitenlands beleid in Trumps campagne zou ervan verdacht worden een Russische agent te zijn. De FBI vreesde dat hij de Russische belangen diende.

Page werkte als bankier in Moskou. Na terugkeer in de VS begon hij een investeringsbedrijf en bleef hij contacten onderhouden met Russische financiers. Tenminste een van hen was volgens de FBI een geheim agent. In afgeluisterde gesprekken zouden Russen Page een ‘enthousiaste idioot’ hebben genoemd.

Roger Stone Beeld EPA

Roger Stone

Roemrucht politiek consultant. Had contact met Guccifer 2.0, de mysterieuze figuur achter het hacken van de Democratische Partij. Dat ging via Twitter, volgens Stone slechts eenmalig. Onduidelijk is of Guccifer 2.0 een echte persoon is, of een virtueel personage waar de Russische geheime dienst achter zit.

Stone was enige tijd lid van Trumps campagneteam en adviseerde hem sindsdien af en toe. Over contact met Rusland zei hij: “Je lijkt tegenwoordig wel een verrader als je niet voor een kernoorlog met de Russen bent”.

Daarnaast zijn er mensen uit de entourage van Donald Trump die banden met Rusland hebben, maar voor zover bekend worden zij niet onderzocht:

Rex Tillerson Beeld AP

Rex Tillerson

Trumps minister van buitenlandse zaken heeft als topman van olieconcern Exxon zaken gedaan in Rusland. Daarbij heeft hij banden aangeknoopt met de Russische president Poetin.

Jeff Sessions Beeld AP

Jeff Sessions

De minister van justitie verklaarde in een hoorzitting dat hij tijdens de campagne geen contact heeft gehad met Russen. Maar volgens Amerikaanse media zijn die contacten er wel geweest.

Ivanka Trump en Jared Kushner Beeld AFP

Ivanka Trump en Jared Kushner

Dochter Trump en haar man zijn belangrijke adviseurs van de president. Zij hebben zaken gedaan in Rusland en daar contacten opgedaan, onder meer met miljardair Roman Abramovitsj. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden