Wie is het slechtste?

Rob en Ben zijn van jongs af aan gezworen vrienden, al is Rob duidelijk de stoerste. Geen wonder dat hij kiest voor een loopbaan als piraat. Als hij na jaren van 'noeste vlijt' weer huiswaarts keert, wacht hem geen warm welkom: "Toch vreemd dat als een man zo goed / En groots als hij zich huiswaarts spoedt, / Het volk aan land hem net zo lief / Meteen weer in de branding tieft." Alleen Ben ontvangt hem met open armen - om te snoeven over zijn rijkdom, dankzij zijn kwakzalverij en zijn huwelijk met juffrouw Dorpel ('Sentimenteel, een beetje dom / maar stinkend rijk, daar gaat het om'). Als de piraat-in-ruste van die praktijken hoort, ontsteekt hij in blinde woede en trekt zijn sabel.

De Schot Robert Louis Stevenson (1850-1894) zou later wereldberoemd worden met 'Schateiland'. Terwijl hij daaraan de laatste hand legde, schiep hij dit 'minnebeeld'. Zijn stiefzoon Lloyd maakte er illustraties bij en had daarmee zoveel succes dat het gezin even uit de financiële zorgen was. De illustraties hiernaast variëren weer op Lloyds houtsneden. En wat doen ze dat spetterend! De avonturen van Rob hadden niet swingender uitgebeeld kunnen worden: dukaten, zeelui (vaak ook alleen hun benen) vliegen in het rond, terwijl zeilen fikken en vrouwen gered moeten worden. Alles in vurige kleuren. De wrede streken van de apotheker worden in griezelige paarsen en kille blauwen gevat.

Henning Wagenbreth, hoogleraar illustratie in Berlijn, is dan ook niet de minste. Zijn stoere stijl, een mix van Afrikaanse (of zijn het Azteekse?) invloeden en strips past uitstekend bij dit heftige verhaal. De machoboodschap zal vast niet iedereen bekoren, maar Stevensons moraaldicht is inventief vertaald door

Krijn Peter Hesselink, zelf ook geen stilzitter. In 2006 won hij het Nederlands Kampioenschap Slam. Hij publiceerde twee dichtbundels en was actief in de Stichting Wonder, die 'streken bedenkt om mensen in beweging te brengen'. Al met al een fraaie samenwerking tussen twee springlevende mannen en een beroemde dode.

Robert Louis Stevenson: De piraat en de apotheker.

(The Pirate and the Apothecary, 1921) Vert. Krijn Peter Hesselink. Illustraties Henning Wagenbreth. Scratch Books; 40 blz. euro 19,90

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden