Wie is het lokale sufferdje?

Is Wolfsen slachtoffer of dader? (FOTO ANP)

Wat hebben PvdA-bestuurders toch met vergoedingen? Nadat eerder al

Eveline Herfkens in opspraak kwam, ligt nu burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht onder vuur.

Betalen wij onze bestuurders nu zo slecht dat zij zonder deze vergoedingen het hoofd nauwelijks boven water zouden kunnen houden? Hoe valt als ’gekozen’ burgemeester aan de bevolking uit te leggen dat je zonder die aanvulling van ruim 17.000 euro niet rond kunt komen? Het – betwiste – recht op een aanvullende vergoeding betekent toch niet automatisch dat je daar dan ook een beroep op moet doen? Net als in het verkeer kun je wel voorrang hebben, maar je hoeft die niet altijd te nemen.

Alle commotie over de ’persvrijheid’ leidt de aandacht af van de zaak waarom iemand openbaar bestuurder wordt: om het algemeen en publieke belang te dienen!

Fred Hagens Haarlem

De discussie over de vergoeding waarop burgemeester Aleid Wolfsen aanspraak maakt, is een strijd tussen rekkelijken en preciezen. In de regeling rechtspositie burgemeesters is bepaald dat een nieuwe burgemeester alleen zijn pension- of hotelkosten kan declareren. Maar de gemeente Utrecht en minister Ter Horst vinden dat ook tijdelijk gehuurde appartementen onder pensionkosten kunnen vallen, schrijft Trouw.

Zo simpel ligt het niet. De genoemde regeling is slechts een uitwerking van het Rechtspositiebesluit burgemeesters, waarin verschillende regelingen elkaar deels overlappen. Bovendien kan de minister nadere ruimere regels stellen voor de vergoeding van dubbele woonlasten. Dat daarover pittige discussies kunnen ontstaan dient de minister van binnenlandse zaken in de eerste plaats zichzelf aan te trekken.

Gerrit van der MeijDen Haag

De laatste dagen houd ik mij bezig met de vraag hoe integer journalisten zijn. Het gevoel bestaat dat persvrijheid journalisten macht biedt om zonder gêne artikelen te redigeren. Ik zie zelf vaak fouten en onvolkomenheden in stukken en artikelen over zaken waarvan ik redelijk op de hoogte ben.

Bestuurders als Aleid Wolfsen zijn door hun maatschappelijke positie kwetsbaar. Dreunen die de media uitdelen, kunnen blijven doorwerken in iemands positie.

Natuurlijk, persvrijheid is een groot goed. Maar ook journalisten moeten beseffen dat zij binnen de kaders van persvrijheid integer dienen te handelen. Volgens mij is dat een belangrijk item dat binnen de opleidingen voor de journalistiek niet genoeg aandacht kan krijgen.

Laten we de bal nu eens bij de journalisten leggen.

Klaas Bolt Gouda

Wat een grote woorden worden door de plaatselijke volksvertegenwoordigers van Utrecht in de mond genomen: vrees voor dictatuur, schending persvrijheid, Pyongyang aan de Vecht.

Het is beschamend dat raadsleden zulke grote woorden durven te uiten omtrent dit geval. En dat zijn dan bestuurders die Utrecht op de kaart willen zetten met een toren van 262 m hoog. Een peperduur prestigeobject. Men heeft de toren niet meer nodig om op de kaart te komen, dat hebben ze nu al bereikt met hun grote woorden. Ik wens burgemeester Wolfsen veel sterkte toe om met zulke raadsleden te moeten besturen.

Arie E. Versluis Tienhoven

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden