Wie is het lek?

'Wie is de Mol?' is een succesvolle Belgische creatie van het productiebedrijf Woestijnvis (!) die aan vijftig landen (o.a. Nederland) werd verkocht. Vlamingen zijn rationele mensen die in staat zijn tv-programma's te produceren die een vijfjarige kleuter met gemak kan volgen. Anders gaat het bij de Nederlandse bedenkers van 'Wie is het Lek?', het programma dat niemand wil kopen en dat alleen door de realityzender van de Tweede Kamer wordt uitgezonden. Om iets van die zender te snappen moet je op zijn minst een expert met 55 jaar Nieuwspoort-ervaring zijn.

Op het eerste gezicht lijkt de pilot van 'Het Lek' aanlokkelijk: geheime diensten, stiekeme commissie, illegaal afluisteren en iemand (het lek) die in het cachot dreigt te worden gesmeten. Als dat niet gebeurt, lees ik op de Elsevier-site, als men de zaak 'zomaar laat rusten', dan zou dit 'dodelijk zijn voor het aanzien van het parlement'. Erger nog: als het lek een bepaald Kamerlid met geschoren schedel en voluptueuze lippen blijkt te zijn, fluistert men in de ondergrondse vaderlandse garages, dan tuimelt die man niet alleen in een kerker, maar valt ook het kabinet. Reden om de zaak weer onder de loep te nemen.

In oktober 2013 meldt minister van binnenlandse zaken Plasterk dat Amerikanen 1,8 miljoen belgegevens van ons hebben gestolen. Fout! Een maand later hoort Plasterk dat niet de Amerikanen, maar Nederland zelf de gegevens laf en dienstbaar aan de VS heeft doorgespeeld. Plasterk zwijgt weliswaar in het openbaar (Kamer publiekelijk niet geïnformeerd), maar beslist in december de waarheid aan de 'commissie stiekem' (alleen voor fractiechefs) te vertellen.

De zaak explodeert als niet veel later enkele Grumpy's (dat zijn oppositiedwergen) erachter komen dat Plasterk in eerste instantie foutieve informatie aan de Kamer verstrekte. De Grumpy's beslissen samen in de gangen van de Kamer te gaan stampvoeten: 'Kamer verkeerd geïnformeerd! Politieke doodzonde!' Grumpy Pechtold loopt naar de microfoon om via een motie van wantrouwen het hoofd van de minister te eisen. Dit wordt prince charming Diederik Samsom te veel: woest gooit hij giftige appels naar het hoofd van Pechtold: 'Je werd toch wel via C-stiekem geïnformeerd! Huichelaar!'

En dan verschijnt de waarheid in een krant: Kamer is wel indirect via C-stiekem op de hoogte gebracht. Dat wil zeggen dat een fractiechef de rol van deep throat heeft gespeeld en naar de krant heeft 'gelekt'. Een crime, een ambtsmisdrijf! Zijn er dan uiterst gevoelige geheimen naar de Russen doorgespeeld? Nee, aan NRC Handelsblad is de waarheid verteld, namelijk dat in de commissie de Kamer via de fractiehoofden wel werd geïnformeerd.

In het Haagse mierennest krioelt het sindsdien van opgewonden standjes, maar wij, burgers van dit land, houden ons hoofd koel. We vinden dat deze zaak de moeite niet waard is en geen crisis rechtvaardigt. Dat 'het lek' in feite een medaille verdient, en dat het Grumpy Pechtold is die met zijn toenmalige motie een ambtsmisdrijf heeft gepleegd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden