Wie is de slimste van de wereld?

Rangschikking van een aantal door Pisa onderzochte landen. Alle landen worden beoordeeld met punten, maar aangezien die voor veel landen onderling niet significant verschillen zijn die hier niet afgedrukt. Wel onderscheidt het Cito een kopgroep, een middengroep en achterblijvers, die zijn hier wel weergegeven. Beeld Trouw: SS | Bron: Cito/Oeso

Aziatische landen zijn wederom lijstaanvoerders bij de onderwijsranglijst van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso). Nederland presteert in Europees verband goed en scoort net als de vorige keer ruim boven het Oeso-gemiddelde.

Van alle onderzochte landen staat Nederland bij wiskunde op de tiende plek, bij natuurwetenschappen veertiende en bij leesvaardigheid op de vijftiende plaats.

Dit blijkt uit het gisteren gepubliceerde Programme for International Student Assessment (PISA), dat om de drie jaar wordt uitgevoerd door de Oeso. Aan het vergelijkend onderzoek dat in 2000 voor het eerst plaatsvond, deden 65 landen mee, 34 Oeso-lidstaten en 31 partnerlanden. PISA is inmiddels uitgegroeid tot één van de invloedrijkste graadmeters op onderwijsgebied. In Nederland houdt het Cito in opdracht van het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap de steekproef, onder een representatieve groep van 15-jarige scholieren.

Sterke stijging Polen
Dit keer is gekeken naar wiskunde, natuurkunde en leesvaardigheid. Bij wiskunde wordt de complete top-7 ingenomen door Aziatische landen. Finland is over de hele linie Europees koploper, maar daalt wel, bij wiskunde zelfs 'onder' Nederland. Tussen aanhalingstekens, aangezien het verschil door de onderzoekers als niet-significant wordt beoordeeld: eigenlijk staat Nederland dus ongeveer gelijk met Finland.

Nederland scoort op leesvaardigheid en natuurkunde stabiel, wel is het zo dat de dalende trend op wiskundegebied doorzet. Opvallend is de sterke stijging van Oost-Europese landen als Polen en Estland.

De PISA-ranglijst is niet onomstreden. Critici menen dat er te veel waarde aan de scores wordt gehecht. Toen bleek dat het wiskundeniveau van Nederlandse scholieren daalde, besloot de politiek meer in te zetten op rekenen en taal. Onlangs oordeelde de Onderwijsraad dat dit inmiddels te ver is doorgeschoten.

 
Bij wiskunde wordt de complete top-7 ingenomen door Aziatische landen. Finland is over de hele linie Europees koploper, maar daalt wel
Beeld Trouw: SS | Bron: Cito/Oeso
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden