Wie is de nieuwe vrouwelijke burgemeester van Rome?

Virginia Raggi kort nadat ze is verkozen tot burgemeester. Beeld Photo News
Virginia Raggi kort nadat ze is verkozen tot burgemeester.Beeld Photo News

Heel veel duidelijker kon de verkiezingsuitslag niet zijn. Virginia Raggi werd gisteren met 67 procent van de stemmen verkozen tot de nieuwe burgemeester van Rome. Ze is de eerste vrouw ooit die de hoogste functie in het Romeinse stadhuis in gaat nemen. De uitdaging is groot: de relatief onervaren politica bevindt zich als enige gladiator in een Colosseum gevuld met leeuwen.

Twintig jaar slecht bestuur moet worden afgeschud, zei Raggi, 37 jaar, advocate en moeder van een zoontje van zeven, gisteren in een overwinningsspeech. "Een nieuw tijdperk is begonnen." Eerder op dag had ze een tweet de wereld ingestuurd waarin het nieuwe grote gezicht in de Vijfsterrenbeweging van Beppe Grillo meldde dat er twee eigenschappen nodig zijn in Rome: eerlijkheid en carragio (moed). In dat laatste woord had ze haar eigen naam in hoofdletters staan.

Dat moet ook wel, in een stad die volgens Raggi is 'verkracht' en 'vernield' door de heersende klasse. De Romeinen zitten opgescheept met een haperende metro, aftandse stadsbussen, huisvuil dat niet vaak genoeg wordt opgehaald en ontelbare gaten in de weg. Maar zie daar maar eens geld voor te krijgen, nu de stad ook een schuld heeft van ruim twaalf miljard euro.

Een deel van dat geld wil ze ophalen bij het Vaticaan. Raggi wil dat de kerk haar openstaande belastingen betaalt over alle gebouwen die het bezit. Deze rekening is goed voor 650 miljoen dollar. Vroegere gemeenteraden deden dat niet, omdat ze het niet aandurfden de kerk aan te pakken, stelde Raggi. Het geld is volgens haar genoeg om het niveau op de slechte Romeinse scholen (waar soms het toiletpapier zelf ontbreekt) aan te pakken.

Virginia Raggi, de eerste vrouwelijke burgemeester van Rome. Beeld epa
Virginia Raggi, de eerste vrouwelijke burgemeester van Rome.Beeld epa

Raggi werd in februari via een online stemming naar voren geschoven als burgemeesterkandidaat. Er stemden 3862 leden. Raggi kreeg 1764 stemmen, meer dan genoeg om het gezicht te worden van de 'grillini', die zich onder leiding van komiek Grillo afzetten tegen de Italiaanse politieke klasse, die volgens hen synoniem is aan corruptie, schaamteloze zelfverrijking en achterkamertjespolitiek.

Mafia Capitale
Mogelijk dat die politieke klasse binnen de historische stad, die wars is van verandering, Raggi's hervormingsdrift wil terugdringen. In 'Mafia Capitale' tiert de ondergrondse criminaliteit welig. Haar tentakels bereikten zelfs de vorige burgemeester van de stad, die juist de omkopingspraktijken aan de kaak stelde. Toch betaalde hij met zijn gemeentepas in een restaurant om de hoek en bleek dat veel geld dat de gemeente uitgaf werd opgestreken door criminele organisaties.

Raggi heeft als advocate in het politieke leven nog weinig vlieguren gemaakt. Ze is slechts drie jaar gemeenteraadslid, waardoor ze nog op weinig onbesproken gedrag is betrapt. Daarmee past ze perfect in het plaatje van de Vijfsterrenbeweging, die staat voor onkreukbaar gedrag, vóór eerlijkheid en transparantie, tegen privileges en vriendjespolitiek. Voor inwoners van een stad waar zware criminelen op dit moment gelijktijdig met lokale politici in de rechtszaal staan voor corruptie en fraude een welkome (en enige) keuze.

Die onervarenheid kan zich ook tegen haar keren. Ze heeft bijvoorbeeld aangekondigd dat belangrijke beslissingen genomen worden door vier andere leden van de M5S-partij. Loopt ze dan niet al te erg aan de leiband van Grillo?

Bovendien ging ze volgens critici wel erg kort door de bocht toen ze zij dat het 'crimineel' was om ook maar te spreken over een poging de Olympische Spelen in 2024 binnen te halen, terwijl er nog zo veel gaten in het wegdek zaten. Ze trok die woorden uiteindelijk terug en om dan maar te zeggen dat 'we het nog wel zien'.

Dolk in de rug
Haar woorden over de Olympische Spelen zijn wel de dolk in de rug van de Italiaanse president, Matteo Renzi. De president is voorstander van de Spelen - 'we bewijzen daarmee dat we kunnen blijven dromen.' Nu hij de positie van burgemeester kwijt is, kunnen de Spelen er ook nog wel bij. Bovendien zijn er in oktober belangrijke verkiezingen over een grondwetswijziging. Renzi heeft daar zijn lot aan verbonden. Nederlagen in Rome en Turijn (zie kader) geven aan dat het politieke landschap verschuift.

Voor Raggi is het moment van de waarheid gekomen. Ze moet laten zien dat de grillini zich ook politiek weten te bewijzen. Het eerste doel is het stadhuis zuiveren van corruptie. Want als het zelfs al in eigen huis moeilijk manoeuvreren is, wordt het lastig besturen.

undefined

Turijn
Niet alleen in Rome, ook in Turijn werd een vrouwelijke burgemeester gekozen. Chiara Appendino, ook lid van de Vijfsterrenbeweging, versloeg daar haar tegenstrever, de uit de partij van Renzi afkomstige Pierro Fassino.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden