Wie is de nieuwe Brexit-minister?

David Davis Beeld afp
David DavisBeeld afp

Zo Brits als zijn naam klinkt, zo Brits ook zijn missie. David Davis is gisteren aangesteld door premier Theresa May als de man die Groot-Brittannië uit de Europese Unie moet loodsen. Hij krijgt een eigen ministerie vol met Brexit-ambtenaren.

Rianne Oosterom

Als gepokt en gemazeld conservatief gaat Davis het Grote Verlaten leiden: hij gaat onderhandelen over de scheidingspapieren met de Europese Unie. Anders dan May doet hij dat uit overtuiging. Waar May eigenlijk niet uit de Europese Unie wilde stappen, geldt Davis als Bexiteer van het vroegste uur.

Wie is deze 67-jarige politicus? Zo bekend als Boris Johnson is hij niet. Wel stond hij tot diens opstappen achter hem. Davis is een zwaargewicht binnen de Conservatieve Partij. In 2005 dong hij nog om het partijleiderschap met voormalig premier David Cameron. Die won, want anders dan de zoveelste partijgrijsaard, was Cameron een frisse, jonge hond.

Davis zit al sinds 1987 in het Lagerhuis. Hij was zowel partijvoorzitter als staatssecretaris van het ministerie van buitenlandse zaken. Hij staat bekend als een harde onderhandelaar, iets wat je misschien niet zou verwachten van een als computerwetenschapper opgeleide politicus.

Kijk op de Brexit
Al voor het referendum zei Davis dat de Brexit een boegbeeld nodig had - een sterke leider. Hij wist nog niet dat hij die leider zou worden, maar sorteerde er wel op voor omdat hij zijn visie op afscheidnemen van de EU ontvouwde in diezelfde speech.

De lastige taak waar Davis voor staat, is om tegen de wil van de EU in het vertrek zo veel mogelijk te vertragen. Daarom wil hij de vertrekprocedure, die maximaal twee jaar duurt, pas in 2017 in gang zetten. Zo kan hij langer achter zijn tekentafel zitten om de Brexit in te kleuren.

Davis wil voorkomen dat Britse producten straks te duur worden voor Europeanen vanwege hoge importheffingen. Hij streeft daarom een zo vrij mogelijke handel na met de Europese Unie. Maar waarschijnlijk gaat de EU wel geld vragen voor de toegang tot de Europese markt, net bij Noorwegen.

Davis ziet het positief in. Hij noemde de Brexit voor het referendum al een 'project van hoop en niet van angst'. Hij was overigens ook één van de eurosceptici die betoogde dat een Brexit zou leiden tot het verminderen van immigratie, iets wat veel laagopgeleide Britten als muziek in de oren klonk.

Europa was een nobel visioen
Davis noemde de Europese unie een 'nobel visioen' dat werd geboren uit 'een geschiedenis van conflict, oorlog, tirannie en vernietiging'. Die gescheidenis is volgens Davis niet de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk. Hij wil daarom zelfstandiger zijn, meer zoals Canada, zei hij.

Schandalen kleven nog niet Davis' broek. Behalve één akkefietje uit 2005. Hij staat op de foto met twee rondborstige vrouwen die een T-shirt dragen met de tekst: 'It's DD for me'. Terwijl Davis met deze stunt de harten van conservatieve vrouwen wilde veroveren, gebeurde het tegenovergestelde: woedend beschuldigden ze hem van seksisme.

Vrouwonvriendelijk of niet, Davis zal de komende jaren in ieder geval nauw samen moeten werken met Theresa May. De Britse premier heeft haar ambtenaren gisteren opgedragen te speuren naar een degelijke locatie voor het nieuwe Brexit-ministerie, zodat Davis snel kan beginnen.

Nieuwe ministers

Premier Theresa May heeft inmiddels de belangrijkste ministersposten ingevuld. Ze wekte vooral verbazing met haar keuze voor Boris Johnson (52) als minister van buitenlandse zaken. De ex-burgemeester van Londen heeft de afgelopen tijd weinig vrienden gemaakt met zijn niet aflatende stroom beledigingen. Zo noemde hij de Duitse bondskanselier Merkel 'verschrikkelijk' en schreef hij een limerick waarin hij de Turkse president Erdogan 'een rukker' noemde.

Zijn voorganger Philip Hammond (60) wordt minister van financiën. Hij heeft gezegd dat Groot-Brittannië geen noodbudget nodig heeft om de verwachte economische klappen op te vangen. In plaats daarvan wil Hammond de economische situatie in de zomer goed in de gaten te houden, voordat hij in de herfst een financiële begroting presenteert.

Andrea Leadsom (53), de conservatieve kandidaat die als concurrent van May in de race was voor het premierschap, is de nieuwe minister van milieu. Ook Liam Fox (54) deed een gooi naar het premierschap, maar viel in de eerste ronde af. Hij wordt nu minister van internationale handel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden