Wie is de man die nu populairder is dan Trump?

null Beeld afp
Beeld afp

Ben Carson loopt in op Trump in de peiling van CBS en de New York Times. Republikein Donald Trump overdonderde de Amerikanen nogal toen hij afgelopen zomer besloot mee te doen aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Hij maakte een verrassende opmars, maar krijgt nu flinke concurrentie. Wie is deze nieuwe presidentskandidaat en nagel aan Trumps doodskist?

Wie is Ben Carson?
Carson was tot 2013 hersenchirurg in Maryland. Hij werd onder meer geprezen om het succesvol scheiden van een Siamese tweeling. Inmiddels is hij 64 jaar. Na zijn pensioen werd hij schrijver en politiek commentator. Door zijn standpunten over de politiek werd hij een bekend conservatieve persoonlijkheid. Hij maakte dit voorjaar in zijn geboortestad Detroit bekend mee te doen aan de presidentsverkiezingen van 2016. Carson is een Zevendedags adventist.

Gaat Carson die andere Republikein Trump verslaan?
In de peilingen had Carson lange tijd een achterstand op Trump, maar daar is sinds gisteren verandering in gekomen. Carson stootte bij een belangrijke gezamenlijke peiling van CBS en The New York Times Trump van de troon. Hij verwierf daar 26 procent van de Republikeinse stemmen. Vooral in de staat Iowa deed Carson het goed. Dit is een belangrijke staat, omdat kiezers hier voor het eerst op hun favoriete Republikeinse kandidaat kunnen stemmen. Een goede uitslag in Iowa is een flinke duw in de rug.

Trump maakte van de peilingen een belangrijk punt. Hij prees zichzelf elke keer als hij weer bovenaan stond. Volgens Amerikaanse politicologen was dit niet zo'n slimme zet, want nu zijn populariteit keldert kan hij de peilingen niet de schuld geven.

Of Carson uiteindelijk echt kandidaat zal worden voor de aankomende verkiezingen, blijkt pas in 2016. Politicologen geven de nieuwkomer, met een nog onbesmet cv, een goede kans.

Is Carson de nieuwe Obama?
Carson mist het charisma van Obama, die veel indruk maakte in 2008 met de 'Yes we can'-campagne. Door zijn geringe ervaring in de politiek kwam Carson af en toe nogal lomp uit de hoek, met opmerkingen die hij later liever terugdraaide. Veel ophef veroorzaakte bijvoorbeeld zijn opmerking dat als de Duitsers ten tijde van de Tweede Wereldoorlog wapens bij zich droegen, Hitler nooit aan de macht was gekomen. In hetzelfde interview leek hij Obama zelfs met Hitler te vergelijken, maar dit draaide hij snel terug.

Of Carson Obama echt kan opvolgen, is maar de vraag. Zelfs als hij de Republikeinse kandidaat wordt, zou hij nog van Hillary Clinton moeten winnen. Clinton presenteert zich als de eerste vrouw die echt kans maakt om de president van Amerika te worden en wordt gesteund door artiesten, film- en popsterren. Carson heeft misschien een kans tegen Trump, maar dan is zijn race nog niet gelopen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden