Wie is de geheimzinnige kattenmoordenaar in Londen?

Een kat loopt langs Downing Street nummer 10. Deze kat is niet een van de slachtoffers van de kattenmoordenaars in Croydon.  Beeld AFP
Een kat loopt langs Downing Street nummer 10. Deze kat is niet een van de slachtoffers van de kattenmoordenaars in Croydon.Beeld AFP

Het was een zaak die het zuiden van Londen al drie jaar bezig hield. Sinds 2015 zocht de politie zeer serieus naar een kattenmoordenaar in en om de wijk Croydon. De ene na de andere kat eindigde dood op de straat, vaak ernstig toegetakeld, zelfs onthoofd.

Getroffen eigenaren waren tot tranen geroerd en het regende rouwadvertenties voor Cody, Snowball en Felix. Ook durfden steeds minder buurtbewoners hun kat buiten te laten. In totaal werden de afgelopen drie jaar 500 katten vermoord.

De zaak in Croydon liep zo hoog op dat Scotland Yard op het hoogtepunt vijftien agenten op de zaak had. De kattenmoordenaar moest en zou gepakt worden om de inwoners tot bedaren te brengen. Uren aan bewakingsbeelden speurde de politie af. Ook werden de omgebrachte katten onderzocht op DNA-sporen.

Lang was de theorie dat de moordenaar de katten lokte met restjes kippenvlees om vervolgens hoofd en staart af te snijden. Een lugubere en zieke dader dus.

Moordenaar(s) ontmaskerd

De politie loofde 10.000 pond uit voor de gouden tip. Maar wat blijkt, het gaat niet om één moordenaar, maar om talloze. Vossen.

De afgelopen jaren is de vossenpopulatie in de Britse hoofdstad explosief gegroeid. Ze schuwen de stadse omgeving al lang niet meer en lopen 's avonds zonder pardon onder Tower Bridge door. Op jacht naar voedsel.

Vossen blijken dol te zijn op katten. Niet eens zozeer om te eten, wel om kapot te bijten. De politie presenteerde camerabeelden waarop vossen te zien zijn met ledematen van een kat in hun bek. Ook bleek het gevonden DNA van vossen afkomstig.

Dierenactivisten

De politie haalt opgelucht adem, het drama is eindelijk opgelost, maar dierenactivisten zijn woest over de conclusies. Allereerst vinden ze dat de politie broddelwerk heeft afgeleverd door zo te vingerwijzen naar de vos. "Ze hebben echt geen idee hè? Vossen bijten geen hoofden van katten af om ze in de tuin van de eigenaar achter te laten. Ik ben woest dat de politie de zaak heeft gesloten terwijl er nog een gestoorde gek rondloopt", schreef een activist op Twitter.

De wildste complottheorieën gaan inmiddels rond onder activisten, er is al een onlinepetitie en de protestbeweging 'Protect Cats' is van plan om een demonstratie te organiseren. Een mars tegen de politie.

Vossenexperts zijn ervan overtuigd dat vossen de moorden wel degelijk op hun geweten hebben. Maar dat is de activisten niet aan het verstand te brengen. Zij beschouwen dat allemaal als Fake Fox News.

In de rubriek 'Rondje Europa' belichten onze correspondenten opmerkelijke verhalen in de kantlijn van het nieuws. Lees ook:

Wenen gaat stank te lijf: broodjes hamburger verboden in de metro

De Wiener Linien willen een algeheel eetverbod per 1 januari. In veel landen is zo'n verbod heel gewoon, maar Oostenrijkers zijn er huiverig voor. De liberale partij Neos noemt het 'een aanval op de vrijheid van de burgers' en 'ondraaglijke verbodspolitiek'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden