Wie is de excentrieke Roland Kahn, die V&D wil kopen?

Roland Kahn van CoolCat. Beeld ANP

Wat Roland Kahn, eigenaar van Cool Investments, vrijdagavond nog afdeed als 'een broodjeaapverhaal', bleek een avond later toch waar. Ja, de man achter CoolCat, M&S Mode, America Today en lingeriemaker Sapph, voert exclusieve gesprekken over de overname van V&D. Wie is deze excentrieke zakenman?

Er bleek meer waar van het 'broodjeaapverhaal' dat afkomstig was van tv-zender RTL Z. Cool Investments wil alle activiteiten van V&D overnemen en doorgaan met een groot deel van de 62 vestigingen. Maar beklonken is de zaak nog niet. Er wordt nog onderhandeld met de eigenaren van de panden waarin de V & D's zijn gehuisvest. En er wordt met banken gesproken over de financiering van de overname.

Als de overname slaagt, mag die in het boek met opmerkelijke aankopen. Tot nu toe deed Kahn in textiel en in vastgoed: hij is onder meer mede-eigenaar van het pand van de Bijenkorf in Amsterdam. Met V&D lijft hij een warenhuisketen in dat al jarenlang verlies lijdt, inclusief de restaurants van La Place in die warenhuizen.

'Ik word een grote winkelier'
Opvallend is de overname ook uit historisch oogpunt. Wie had in 1979, het jaar dat Kahn zijn eerste CoolCat opende in de Amsterdamse Kalverstraat, gedacht dat deze man ooit eigenaar zou (kunnen) worden van een van de grootste en meest gerenommeerde warenhuisketens van Nederland (met een grote vestiging op diezelfde Kalverstaat). Niemand. Zelfs Kahn niet, al riep hij op zijn zestiende al dat hij 'een grote winkelier' zou worden.

Met Cool Cat, gericht op tieners, vestigde Kahn, afkomstig uit een Joodse textielfamilie, zijn naam. Inmiddels zijn er 130 winkels, waaronder een paar in Luxemburg en Frankrijk. Er werken circa 1500 mensen bij het bedrijf dat in 2014 een omzet had van 155 miljoen euro.

America Today, winkels gericht op 'studenten en op ondernemende, actieve, open-minded guys en girls' is de tweede poot onder Kahns concern. De eerste vestiging met kleding, gebaseerd op de all America campus lifestyle, ging in 1989 open. De keten telt nu 70 winkels in de Benelux en in Frankrijk.

Wordt V&D het nieuwe merk van Kahn? Beeld ANP

In 2010 lijfde Kahn M&S Mode in, de keten die 'de vollere vrouw zich goed en zelfverzekerd (wil) laten voelen over wie ze is en hoe ze eruit ziet'. In Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Spanje zijn ruim 400 M & S-winkels met circa 2500 personeelsleden. Kahn kocht M&S van Maxeda, dat ook een tijd eigenaar was van V&D. Ten tijde van die koop gingen al geruchten dat Kahn op V&D aasde.

'Pure geiligheid'
Lingeriemaker Sapph kocht Kahn in 2011. 'Uit pure geiligheid', zei hij later. En: 'Het was een beerput die we daar aantroffen.' Geen ondernemer die zoiets ooit over een aankoop zal zeggen.

Maar Kahn deed het wel. Hij schuwt in vraaggesprekken het rond-Hollands niet en neemt geen blad voor de mond. Hij noemde Lilianne Ploumen ooit 'een linkse kutminister' nadat zij (ten onrechte, bleek later) kritiek had geuit op de werkomstandigheden in fabrieken met CoolCat-kleding in Bangladesh.

Al met al werken er zo'n 6000 mensen voor de circa 600 winkels vanCool Investments, tegen 8000 mensen bij V&D. Met V&D is Kahn die grote winkelier die hij vanaf zijn zestiende wilde worden. Cool Investments zelf moet de komende jaren uitgroeien tot een keten met duizend winkels. En, zei Kahn in januari, er komt nog een nieuwe keten bij. Met kleding.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden