Wie is de echte first lady?

Terwijl Trumps vrouw Melania in haar toren in New York zit, grijpt dochter Ivanka in het Witte Huis haar kans.

Harmen van Dijk is redacteur van Tijd. Wekelijks bespiegelt hij de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daar buiten. Reacties naar: h.vandijk@trouw.nl


Het ziet ernaar uit dat Melania Trump volgende week aanwezig zal zijn bij het traditionele paaseieren rollen op het gazon aan de zuidzijde van het Witte Huis. Het zou onverstandig zijn om verstek te laten gaan; veel Amerikanen, blijkt uit onderzoek, zijn nog niet erg enthousiast over haar optreden als first lady. Ze is weinig te zien en belangrijke taken die andere presidentsvrouwen wel op zich namen - denk aan schoolkinderen ontvangen en zorgen voor smaakvolle bloemstukken in het Witte Huis - laat ze aan anderen over. Niet zo gek natuurlijk, want ze woont nog steeds in de Trump Tower in New York. Vooralsnog hangt alleen het gloednieuwe staatsieportret van Melania in het Witte Huis - dat kunt u bewonderen in ons zustermagazine Letter & Geest van deze week.


De afspraak was dat Barron, de 11-jarige zoon van Melania en Donald, het schooljaar zou afmaken in New York. In de zomervakantie verhuizen hij en zijn moeder naar Washington. Geen dag te vroeg, vindt een half miljoen ondertekenaars van een petitie waarin deze week geëist werd dat de familie Trump tot die tijd zelf de beveiliging van de first lady en haar zoon moet betalen - zo'n 130.000 dollar per dag.


Als Melania in het Witte Huis gaat wonen, kost dat de belastingbetaler niets extra, zeggen de actievoerders. Ze betwijfelen of ze in juni echt verhuist, maar dat lijkt nergens voor nodig: Barron schijnt op school al vriendjes te hebben uitgenodigd om na de zomer te komen logeren in Washington.


Er is niet alleen kritiek. Er zijn vrouwen die Melania's afwezigheid uitleggen als een soort passief feminisme. Waarom moet ze als vrouw van de president met paaseieren gaan sjouwen en bloemschikken, dat is toch niet meer van deze tijd? Ze wijzen erop dat Melania vorige week wél naar Washington afreisde om de 'internationale prijs voor dappere vrouwen' uit te reiken aan dertien heldinnen.


Melania las ook wat behartenswaardige opmerkingen voor over onrecht dat vrouwen wordt aangedaan. Er zijn mensen die beweren dat de first lady het toen ook over zichzelf had. Ze schilderen haar af als een soort moderne Rapunzel, die opgesloten in haar Trump-toren wacht tot ze gered wordt. De waarheid is dat niemand weet wie Melania nu eigenlijk is en wat ze wil. Het woord sfinx valt nogal eens als het over haar gaat.


Het lijkt erop dat stiefdochter Ivanka van de gelegenheid gebruik maakt om de positie van first lady in elk geval voorlopig op te eisen. Tegen alle beloftes in kreeg ze vorige week een bureau in de West Wing, het zenuwcentrum van het landsbestuur. Haar man Jared Kushner is daar al één van de belangrijkste adviseurs van zijn schoonvader. Om familiezaken en landsbestuur niet nog meer te vermengen, zou Ivanka op afstand blijven. Maar vanaf dag één was ze voortdurend in de buurt van haar vader te vinden. Ze nam deel aan besprekingen en ze ontving staatshoofden.


Donald is dol op zijn dochter - hij twitterde dat zij degene is die hem op het rechte pad houdt. Ivanka zei deze week in een interview dat ze haar vader vaak tegenspreekt. Is ze daarom alsnog naar het Witte Huis gehaald? Is zij de enige die af en toe de smartphone uit zijn handen durft te trekken als hij weer eens een twittertirade aan het tikken is? Staat het koffertje met de befaamde rode knop onder Ivanka's gloednieuwe bureau? Dat vinden sommigen wel een geruststellend idee, maar critici vrezen juist de enorme macht die Ivanka en haar man Jared nu hebben. Het is op het randje van illegaal, maar omdat ze niet betaald worden - dat kunnen ze zich met een vermogen van 740 miljoen wel veroorloven - overtreden ze de anti-nepotismewet nét niet.


Michelle Obama, we miss you. Heel erg!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden