Wie is de bondscoach? Anema of Kuiper?

Het had meer wat weg van een Nederlands kampioenschap schaatsen, met al die gouden medailles voor onze landgenoten, de WK afstanden in Zuid-Korea. Het niveau was bijzonder hoog, het was allemaal heel knap en bewonderingswaardig bovendien, maar ook een beetje... eh... saai. Sorry. Ik hou gewoon erg van strijd tussen verschillende landen.


Dus werd ik even aangenaam getroffen door de massastart bij de mannen. Geen Hollandse overheersing, maar buitenlanders die het initiatief namen - of beter: het Nederlandse team met Gary Hekman en Jorrit Bergsma liet het afweten. Terwijl ik 'rije!' en 'doe dan in ieder geval íets!' naar mijn beeldscherm riep, reageerden ze gewoon nergens op. De Amerikaan Joey Mantia kon onbedreigd het goud oppakken.


Iedereen kijkt naar ons omdat wij het sterkst zijn, klaagde bondscoach Geert Kuiper na afloop. Dan gaan wij het niet dichtrijden hoor, want hallo, dan verwachten ze dat we dat altijd doen. Hij vergeleek de massastart nog met een feuilleton, punten voor het gebruik van dat prachtwoord, maar ik geloofde hem niet helemaal.


Bergsma had gewoon het gat moeten dichtrijden, zodat supersprinter Hekman het goud voor de neus van de concurrentie had kunnen wegkapen. Natuurlijk gaat dat niet even 'gewoon'. Sterker: het was misschien wel niet gelukt. Maar het erge is: ze probeerden het niet eens.


Waarom niet? Nou. Niet vanwege het verhaal van Kuiper hoor. Want iedereen met een beetje koerstactiek weet dat je de wedstrijd hoort te maken als je het sterkste team bent. Adel verplicht. Ik bedoel: Marcel Kittel laat toch ook geen sprint lopen in de hoop dat niemand meer op hem let in een volgende koers - pardon: feuilleton?


Stel nou eens dat het zo zit. Bergsma rijdt voor de ploeg van coach Jillert Anema. Anema is een best wel eigenwijze man, die liefst alleen zijn eigen rijders in de massastart ziet - wat negen van de tien keer ook gebeurt. Maar voor deze WK kon niemand om Hekman heen, als Nederlands kampioen op de massastart.


Stel je nou voor dat Bergsma Hekman naar de overwinning had geknecht. Hoe had dat dan uitgepakt? Ik kan het op een briefje geven. Dan was Hekman een serieuze kandidaat voor de Olympische Spelen geworden, over een jaar op diezelfde ijsbaan daar in Zuid-Korea. En wie wil dat niet? Juist. Anema. Dus wat zegt hij tegen zijn pupil Bergsma? Niet rijden, niet voor Hekman.


Geen wonder dat er meteen na de koers wegwerpgebaren werden gemaakt, dat Hekman te teleurgesteld was om de pers te woord te staan en dat Bergsma bij hoog en bij laag bleef beweren dat hij niets gesabotteerd had.


Of het echt zo zit weet ik natuurlijk niet honderd procent zeker. Maar de kans is wel bijzonder groot. En wat ik me dan afvraag: wie is de bondscoach ook alweer? Niet Jillert Anema. Wel Geert Kuiper. En die mag in plaats van over feuilletons te praten best wel met de vuist op tafel slaan. Hard graag.


Want hoezeer ik ook van intriges hou, als het Nederland een gouden WK-medaille kost gaat het me toch wel wat te ver.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden