Wie is betrouwbaar?

Morgen is het Wereldarmoededag. In 2000 hebben alle regeringsleiders ook namens ons zich verplicht een begin te maken met het beëindigen van de mensonterende armoede, waarin een miljard mensen leven.

De Millenniumdoelen zouden in 2015 worden gerealiseerd, maar halverwege moeten wij helaas constateren dat wij onze belofte bij lange na niet zullen nakomen.

Er dreigt een moreel bankroet, een wereldwijde recessie in waardigheid, waarvoor ook ieder van ons verantwoordelijkheid draagt. Nog is het niet te laat; wanneer wij fatsoen en durf tonen en er voor zorg dragen dat in de komende twee jaar 25 miljoen kinderen weer basisonderwijs krijgen, 75 miljoen mensen toegang krijgen tot vers water en 75 miljoen mensen in Afrika uit de vicieuze cirkel van armoede worden getrokken.

Dit vergt ook financiële offers. En daartoe zijn wij ook in deze onzekere tijd, wel degelijk in staat. Samen met collega’s van andere religies en levensbeschouwingen doe ik daarom een dringende oproep aan alle Nederlanders morgen op te staan tegen armoede. Het gaat hier niet om liefdadigheid, maar om rechtvaardigheid: een wereld zonder extreme armoede. En het is te doen.

Rabbijn Awraham Soetendorp

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden