Wie in Brooklyn een vaccinatie tegen mazelen weigert, krijgt een forse boete

In de wijk Williamsburg in Brooklyn, waar de noodtoestand is uitgeroepen, heersen de mazelen vooral in de orthodox-joodse gemeenschap. Beeld Getty Images
In de wijk Williamsburg in Brooklyn, waar de noodtoestand is uitgeroepen, heersen de mazelen vooral in de orthodox-joodse gemeenschap.Beeld Getty Images

In delen van het New Yorkse stadsdeel Brooklyn geldt de noodtoestand vanwege een uitbraak van mazelen. Ten noorden van de stad New York is begin deze maand ook al de noodtoestand uitgeroepen in een Joodse gemeenschap.

Redactie

Niet-ingeënte minderjarigen mogen in die gemeenschap dertig dagen niet op openbare plekken, zoals scholen, mogen komen. Burgemeester Bill de Blasio heeft laten weten dat ongevaccineerde mensen in de betreffende wijken in Brooklyn zich moeten laten vaccineren en anders een forse boete van maximaal 1000 dollar (890 euro) tegemoet kunnen zien.

Orthodoxe kinderen

De uitbraak concentreert zich in de wijk Williamsburg en de ziekte heerst vooral onder orthodox-joodse kinderen. Sinds oktober vorig jaar zijn er al 285 gevallen. Het is de grootste mazelenuitbraak in New York sinds 1991. In de hele Verenigde Staten zijn 465 gevallen bekend, verspreid over 19 staten.

‘Dit is het epicentrum van een mazelenuitbraak die heel zorgwekkend is en die onmiddellijk moet worden aangepakt’, zei De Blasio. De burgemeester en medewerkers van de gezondheidsdienst keerden zich ook tegen de ‘desinformatie’ die door tegenstanders van het vaccineren wordt verspreid.

Alleen al in Nederland zijn tussen de 6000 en 12.000 sterfgevallen voorkomen dankzij het invoeren van het rijksvaccinatieprogramma. Dat heeft wetenschappelijk onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen aangetoond.

Lees ook:

Noodtoestand in Rockland County: Niet ingeënte kinderen worden geweerd

Minderjarigen die niet zijn ingeënt tegen de mazelen, mogen zich in Rockland county, een voorstad van New York, niet meer in openbare ruimtes begeven.

Het mazelenvirus houdt huis op de Filippijnen, met dank aan medisch populisme

Op de Filippijnen is te zien wat er kan gebeuren als een land onder de kritische vaccinatiegrens valt. Dit jaar alleen zijn er al honderden sterfgevallen door de mazelen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden