Rondje EuropaFrankrijk

Wie het niet kan betalen, mag zelf de tricolore tekenen

Frankrijk is een verkruimelde natie, volgens politicoloog en opinieonderzoeker Jérôme Fourquet. Het land is uiteengevallen in een verzameling eilanden met elk een eigen sociaal, ideologisch en etnisch karakter, schrijft deze Franse versie van Maurice de Hond in zijn veelgeprezen boek ‘L’Archipel Français’.

Van tijd tot tijd worden pogingen gedaan het tij van versnippering te keren. Zo experimenteert de regering momenteel met een sociale dienstplicht. Begin dit jaar leek het de politiek een goed idee om de Franse driekleur in elk klaslokaal van het basis- en voortgezet onderwijs op te hangen. Aangevuld met de tekst van de Marseillaise en de Europese vlag.

Krappe budgetten

Nu de scholen net weer zijn begonnen, blijkt dat de verplichte vlaggen meestal ontbreken. Een kwestie van krappe budgetten, zo verklaren de schoolleiders. Een geplastificeerd affiche met de Marseillaise en afbeeldingen van beide vlaggen kost 19 euro. Wie vijftig lokalen heeft, is met deze optie 950 euro kwijt.

Maar het initiatief stuit behalve op tekortschietende middelen ook op een gebrek aan enthousiasme voor iets dat vooral wordt geassocieerd met nationalisme. ‘Vlaggen zijn geen antwoord op de problemen op achterstandsscholen’, meent bijvoorbeeld de vakbond SNES FSU. De concurrerende SGEN-CFDT spreekt van een motie van wantrouwen aan het adres van het onderwijzend personeel. ‘Alsof leraren de waarden van de Franse republiek niet meer overbrengen, alsof ze die niet belangrijk zouden vinden.’

Van Frankrijk houden

Dat laatste lijkt niet uit de lucht gegrepen. ‘Er is bij ons veel gelachen over het idee om Franse vlaggen op te hangen’ noteert een lerares op Twitter. ‘Door dezelfden die je nooit hoort over leerlingen die Marokkaanse en Algerijnse vlaggen op hun tafeltjes en schriften tekenen.’

‘Deze kinderen hoef je heus niet te leren van Frankrijk te houden, dat doen ze al’, weet daarentegen de sociologe Sophie Duchesne. ‘Het probleem is dat mensen hun vertellen dat ze er niet bij horen.’ Ook ouderverenigingen lopen niet erg warm voor de nationale driekleur. ‘Pure symboolpolitiek’, schampert Isabelle Rocca van oudervereniging FCPE. ‘Er wordt geen enkel concreet onderwijsprobleem mee opgelost.’

Minister van onderwijs Jean-Michel Blanquer heeft intussen beloofd dat hij zijn best gaat doen om de tricolore in zo veel mogelijk klaslokalen te krijgen. Wie het echt niet kan betalen, mag van hem ook een handgeschreven versie van het volkslied met getekende vlaggen op de wand prikken.

Lees ook:

Er is niets mis met nationalisme, het is een teken dat er burgers zijn die onze democratie willen redden

Nationalisme wordt vaak in de foute hoek geschilderd. Het wordt dan verbonden aan xenofobie en superioriteitsdenken, zaken waar een weldenkend mens natuurlijk niets mee van doen wil hebben. Maar met nationalisme is niets mis, schrijft Patrick van Schie in zijn column. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden