'Wie het hardst schreeuwt, krijgt het meest bij aanvragen voor aids-onderzoek'

"Ik was een wolk. Mijn lancering verliep vlekkeloos en al na enkele weken kon men vaststellen dat ik een wakkere baby was, met een meer dan gemiddelde zuigbehoefte" , schrijft Martin Bril deze week in HP/De Tijd. Het blad besteedt een dubbeldik zomernummer aan 'Ouderleed en kindervreugd'.

Kinderen zijn 'in' - vorig jaar werden in Nederland ongeveer 200 000 baby's geboren, het hoogste aantal in twintig jaar - maar de realiteit van het hebben van kinderen komt niet altijd overeen met de suikerzoete cliches die men daarover krijgt voorgeschoteld. "Niemand kan het ontkennen: kinderen kunnen ontroerend zijn en lief en soms brengen ze het beste in volwassenen naar boven. Maar kinderen zijn ook erg aanwezig" , concludeert Bert Bukman in HP/De Tijd.

En dat is nog niet alles, ze nemen volgens Bukman in het moderne gezin ook steeds vaker de macht over. "Mama, ik wil gympen" , zeurt een meisje van twaalf bij het avondeten. "Nee, Brigitte, je hebt vorige week nog nieuwe laarzen gehad" , antwoordt haar moeder. "Ik wil gympen" , zeurt het meisje verder. Moeder: "Die krijg je niet." Dochter: "Kutwijf" . En inderdaad, de volgende dag wordt een paar All Stars van 79 gulden aangeschaft.

"Kinderen zijn een levensdoel geworden" , verklaart hoogleraar pedagogiek Jo Hermans, "dat geeft ze een machtige positie, want ze worden onderdeel van een plan. Je bent als ouder afhankelijk van je kind. Jouw geluk hangt af van zijn geluk, en dat geluk moet je nog zelf creeren ook."

In het kinder-themanummer verder aandacht voor peuters als nieuwe doelgroep op de jeugdmarkt, carriere-echtparen over de combinatie kind en carriere, 'Het dilemma wel of geen kind' en een reportage over de Rotterdamse jeugdpolitie. "Een jochie van tien, dat een ander jochie onder bedreiging met een mes van zijn schoenen berooft - we kijken er niet meer van op" , meldt een van de agenten.

Vrij Nederland vervolgt zijn speurwerk naar het Gladio-complot. Deze week nieuwe feiten over de campagnes tegen de CPN, de cruciale rol van de Binnenlandse Veiligheidsdienst, het financiele offensief tegen 'De Waarheid' en de geschiedenis van de Stichting Vrede en Vrijheid. Daarnaast ook ruimte voor wat zomervermaak. Een nieuwe serie over 'De tuin en zijn mens' en natuurlijk: de Tour de France. "LeMond, Roche, Chiapucci zijn goed, totdat Indurian gaat rijden" , stelt Benjo Maso vast.

Ten slotte in Vrij Nederland aandacht voor het 'vrouwendrama' bij Theater van het Oosten, waar artistiek leider Agaath Witteman, na veel gekonkel in de achterban, op straat is gezet. "Normaal zit ik hier de hele dag stenen te bestuderen en te analyseren" , zegt Witteman, die zich na de machtsovername heeft teruggetrokken op het eiland Kreta. "Nu heb ik alleen maar zin om met stenen te gooien."

In De Groene Amsterdammer een terugblik op de reacties van de pers op het veelgeprezen proefschrift 'Inzicht in alledaags racisme' van sociaal wetenschapster Philomena Essed, dat twee jaar geleden verscheen. Nederland is structureel racistisch, beweerde Essed destijds. Nu, twee jaar na de enthousiaste ontvangst van Esseds proefschrift, bekennen journalisten kleur.

"Esseds proefschrift heb ik destijds wegens tijdnood niet kunnen lezen" , zegt Aldert Schipper van Trouw. "Toen achteraf bleek dat het proefschrift en de manier waarop zij was afgestudeerd een rommeltje was, had ik spijt. Ik was in mijn eigen val gelopen.

Ik kom uit een sociaal-democratisch milieu en daar leeft de gedachte dat onderdrukten meer gelijk hebben dan onderdrukkers. Ik ben met het verkeerde gevoel aan het interview met haar begonnen: zij is een vertegenwoordigster van een minderheidsgroep, dus zij zal wel gelijk hebben. Maar schuldgevoel is nooit een goed uitgangspunt. Dat zal je altijd in de weg zitten. Ik denk dat de meeste journalisten in eerste instantie zo'n reactie hadden."

Ook Anne Marie Houwink Ten Cate, destijds medewerker van Het Parool, zegt Esseds proefschrift niet te hebben gelezen. "Daar werd ik niet voor betaald. Het ging erom de typisch vrouwelijke problemen te belichten die een promovenda ondervindt. Ik vond haar een heel gedreven vrouw."

Daarnaast in de Groene van deze week een artikel over het onderwerp plagiaat. "Het moet afgelopen zijn met die postmoderne smoezen waarmee plagiaat wordt vergoelijkt. Plagiaat is gewoon diefstal. Daar verandert de moderne literatuurwetenschap, met haar geklets over intertekstualiteit, eclecticisme en pastiche, geen jota aan" , meent hoofdredacteur Martin van Amerongen.

Hervormd Nederland besteedt aandacht aan aids. "Is aids wel zo'n groot probleem als ons wordt voorgespiegeld?" vraagt Jos Teunissen zich af. "Voor de goede orde: aids is diep tragisch voor wie het overkomt. Evenals kanker. En wat te denken van multiple sclerose? Spierziekte van Duchenne? Taaislijmziekte? 'Zeldzame ziekten', zegt u? Ja, maar niet zeldzamer dan aids."

Ook is er, volgens Teunisse, minder interesse voor het aids-onderzoek omdat het Westen aids geen belangrijk probleem meer vindt. "De omvang van de epidemie blijkt kleiner dan de prognoses. Aids is niet de olievlek geworden waar men bang voor was." Analyticus prof. dr. Piet Vroon noemt de budgettering van het aids-onderzoek in ons land een voorbeeld van 'decibel-financiering': Wie het hardst schreeuwt, krijgt het meest.

Elsevier maakt melding van het gebrek aan rampenbestrijdingsplannen in Nederland. "De kans dat Groenlo van de kaart wordt geveegd mag dan gedaald zijn, voor de inwoners van veel gemeenten is het afwachten of de burgemeester weet welke rampen hem boven het hoofd hangen. En vooral, hoe ze te bestrijden als het moment daar is."

Verder in Elsevier aandacht voor kampeervreugd - nooit op pad zonder een pan gehaktballetjes - Lubbers en de pers, Syrie, en kruiden tegen aids. Ten slotte laat het blad cabaretier Youp van het Hek aan het woord. Deze heeft veel te melden, maar het meest typerende is toch wel zijn uitspraak: "Ik wil niet ongezien verdwijnen. Ik wil knallen, daar gaat het om. Niks compromis. Ik wil er niet 'Mwah' uitkomen, maar juist 'PATS! TJAKKA!' Anders is het allemaal voor niets geweest."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden