Wie heeft Kobani in handen?

Tegenstrijdige berichten over verloop van de strijd tussen IS en Koerden in grensstad

Wie er gisteren aan de winnende had was in de slag om de Noord-Syrische stad Kobani (of Ayn al-Arab, zoals de plaats voor de burgeroorlog officieel heette) werd er gisteren niet duidelijker op. 's Ochtends meldde het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten dat strijders van Islamitische Staat (IS) de stad voor een derde in handen hebben. Maar het opperbevel van de Amerikaanse strijdkrachten, Centcom, verklaarde later op de dag juist dat Koerdische milities standhouden en IS redelijk buiten de deur weten te houden. "De Koerdische milities in Kobani beheersen het grootste deel van de grensstad", meldde Centcom. Ook Idriss Nassan, een stadsbestuurder van Kobani, zei gisteren dat enkele nabijgelegen dorpen zijn heroverd op IS. Nassan ontkent dat IS een derde van de stad in handen heeft en beweert dat de terreurbeweging slechts een klein deel van Kobani heeft bezet. IS is al weken bezig met een opmars naar Kobani. Zo'n tweehonderdduizend mensen uit het gebied zijn sindsdien naar Turkije gevlucht. Bij gevechten in en rond de stad zijn volgens het Observatorium zo'n vijfhonderd mensen om het leven gekomen.

De Amerikanen en hun bondgenoten hebben de afgelopen twee dagen vijf luchtaanvallen uitgevoerd op de stad op de grens met Syrië en Turkije om IS terug te dringen, meldde Centcom. Het gaat om een trainingskamp, een pand, twee voertuigen en twee groepjes IS-strijders. De soennitische djihadisten belagen de plaats aan de Turkse grens al weken. De Koerdische verdedigers vragen daarom om Turkse en andere buitenlandse hulp om IS terug te slaan. Maar niet geheel onverwacht liet Turkije gisteren weten er niet over te piekeren om op eigen houtje militair op te treden in Kobani.

Terwijl in Turkije het dodental bij Koerdische demonstraties voor de bescherming van Kobani is opgelopen tot 23, blijft de Turkse minister van buitenlandse zaken Mevlut Cavusoglu erbij: het is 'niet realistisch' te denken dat Ankara dit alleen gaat doen. "Als er een gezamenlijk besluit valt, deinzen we er niet voor terug onze taak uit te voeren", zei hij in een persconferentie met Navo-chef Jens Stoltenburg.

Cavusoglu is vandaag op bezoek in Frankrijk. Dat land heeft zich voorstander getoond van Turkse plannen voor een bufferzone of veilige zones op Syrisch grondgebied. Stoltenberg zei gisteren dat daar bij de Navo niet over wordt gesproken. De afwachtende houding van de Turken is een doorn in het oog van de Verenigde Staten. "Er bestaat geen twijfel over het feit dat de Amerikaanse regering denkt dat Turkije meer kan en moet, en dat het smoesjes gebruikt om dat niet te doen", klaagde een Amerikaanse functionaris eerder deze week al.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden