'Wie heeft het gedaan?'

,,Laat hij tevoorschijn treden om zijn straf te ontvangen.'' Het is in meerdere opzichten een dramatisch moment tijdens de afscheidsdienst als de Revius-docente met deze wens de voorbede besluit.

Iedereen hoopt dat degene die de dood van Sybine Jansons op zijn geweten heeft, wroeging krijgt en zich bij de politie meldt. Pas dan is de geruchtmakende zaak immers echt afgesloten. Maar voor de docente heeft de indirecte oproep aan de dader of daders nog een navrante betekenis. Sybine heeft bij haar op dinsdag 19 januari na schooltijd een proefwerk ingehaald.

Daarna is het 13-jarige meisje alleen naar huis gefietst, verdwenen en vijf weken later dood teruggevonden. Dat weten de meesten van de twaalfhonderd mensen die in de Maarnse sporthal de dienst van woord en gebed bijwonen ook. ,,Moedig dat ze dat zo durft uit te spreken'', is de waarderende reactie van Revius-leerlingen.

Zo'n duizend leerlingen nemen afscheid door na afloop van de dienst in de stromende regen aan weerszijden van de Buntlaan een erehaag voor Sybine te vormen. Er staan veel meisjes langs de kant van de weg die op Sybine lijken: hetzelfde kapsel, dezelfde kleding, zoals dat met schoolkinderen gaat. De gezichten zijn wit en vertrokken, de gesprekken gedempt. Ook de stoere jongens vallen stil als de rouwstoet in zicht komt. De scholieren hebben witte bloemen meegenomen die op de motorkap en het dak van de rouwauto worden gelegd.

Aan het einde van de laan liggen er zoveel bloemen op de auto dat de chauffeur moet stoppen. Met hulp van ds. E. Baljet van de gereformeerde kerk en een oom van Sybine legt hij de bloemen voorzichtig in de auto, naast de blankhouten kist waarin Sybine ligt.

Dan rijdt de bescheiden stoet weg naar Franeker, voor de begrafenis in besloten kring. Het refrein van het lied dat Sybine zo mooi vond, klinkt nog na: ,,Hou mij vast, laat Uw liefde stromen, hou mij vast, heel dichtbij Uw hart. Ik voel Uw kracht en stijg op als een arend, dan zweef ik op de wind, gedragen door Uw geest; de kracht van Uw liefde.''

Bewondering is er voor de diepgelovige familie Jansons en in het bijzonder vader Arjen. Hij vertelt in zijn dankwoord over de vrienden en bekenden die 's nachts bij hen thuis waakten, zodat vader, moeder en dochter Hanna konden slapen. ,,We dachten nog: misschien belt Sybine midden in de nacht aan.'' Ontroering gaat door de zaal.

De leider van het rechercheteam zei gisteravond in het tv-programma Opsporing verzocht dat Sybine hoogstwaarschijnlijk het slachtoffer is geworden van een zedenmisdrijf. Hij vertelde ook dat zij tenminste een week in het water heeft gelegen voor haar stoffelijk overschot werd gevonden. Hoe ze om het leven is gebracht, is nog niet duidelijk. Laboratoriumonderzoek moet daarover binnen enkele weken duidelijkheid verschaffen.

De politie onderzoekt ook de mogelijkheid dat de dader in de buurt van Breukelen woont of werkt, omdat in een recreatiegebied bij die plaats Sybine's lichaam werd gevonden.

Verder richt het onderzoek zich op het terugvinden van Sybine's jas en schoenen. Zij droeg die niet meer toen haar stoffelijk overschot werd aangetroffen. Het gaat om schoenen van het merk Dr. Martens en een blauw ski-jack.

Naar het vinden van de dader wordt in Maarn reikhalzend uitgekeken. Na de schok van de vermissing en het droevige afscheid overheerst nu de vraag wat er is gebeurd en wie het heeft gedaan.

Burgemeester M. Burgman: ,,Pas als we daar een duidelijk antwoord op hebben, kun je denken aan het afronden van emoties en verdere rouwverwerking.''

De Revius-leerlingen die Sybine langs de Buntlaan de laatste eer hebben bewezen, zijn inmiddels doorweekt van de regen. Stilletjes lopen ze naar het NS-station, de bushalte of de fietsenstalling. Over de Amersfoortseweg, waar Sybine het laatst is gezien, fietst een langgerekte kolonne naar Doorn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden