Wie heeft er géén prijs gekregen van de Avro?

Toen ik in het voorfilmpje van het 'Televiziergala' Anouk zag met haar 'Birds', 'The Voice' met z'n finale, Willem-Alexander met z'n troon en nog wat andere zaken die niets met de finale van de Gouden Televizier-Ring te maken hebben, dacht ik: dit zou wel eens een heel erg lang en ingewikkeld avondje kunnen worden. En ik kreeg gelijk.

Het gala is uitgegroeid tot een soort Verenigde Naties van Hilversum, waarbij secretaris-generaal Kim-Lian van der Meij de ergste Babylonische spraakverwarring moet proberen te voorkomen. Dat gaat dan zo: "U ziet straks een mix", zei de presentatrice, "van 'The Passion', 'The Voice Kids', 'De tiende van Tijl' en 'Maestro'." Vervolgens zagen we Anita Meyer een Jezus-lied zingen, terwijl op de achtergrond Nick en Simon op de 'The Voice'-knop drukten. Symboliek? Ik begreep er geen bal van.

Aan Van der Meij ligt het niet. Ze is uit het juiste showbizz-hout gesneden: een wervelende entree - acrobatisch viel ze uit de lucht Carré binnen - een glamoureuze gouden jurk en genoeg flair om het Avro-feestje vlot en vrolijk aan elkaar te praten. Ze mag wat minder zwabberen met haar linkerhand, dat wel. Verder een prima galadebuut. Maar dan. Wie heeft al die merkwaardige combinaties bedacht? Hadewych Minis zingt het 'Erbarme Dich' uit de 'Matthäus Passion', terwijl we worden opgeroepen 'Divorce' naar de overwinning te sms'en, en Tygo Gernandt het geheel wanhopig probeert te overschreeuwen met onbegrijpelijke teksten.

Eerst 'The Passion', nu Bach. Is de Avro in de Here? Of is dit artistieke experiment een eerste uitvloeisel van de omroepbezuinigingen? Het prijzencircus zelf lijkt niet te besparen. Het dijt alleen maar uit. Hadden we eerst alleen de Ring (vrijdag, na zeven nominaties, eindelijk gewonnen door 'Wie is de Mol?', waarmee de kijker van een jarenlange, gruwelijke spanning is verlost), sinds vorig jaar is er ook zoiets als het Gouden Koffertje, naast de Zilveren Sterren en Gouden Stuivers die al langer bestonden.

In voorgeproduceerde filmpjes trok Van der Meij met haar koffertje vol champagne het land in om jan en alleman te belonen. Voor wat eigenlijk? Nou, bijvoorbeeld omdat iemand de 'nieuwe Sonja Barend' is (Eva Jinek) of 'de beste sidekick' (Maarten van Rossem). Die laatste moet je natuurlijk nóóit een prijs geven, douche- en badschuim uitgezonderd. "Champagne?", snauwde hij. "Houd ik niet van. Alle bubbelwijn is flauwekul." Of hij naar het gala kwam, vroeg Van der Meij. "Natuurlijk niet. Een weerzinwekkend spektakel met al die achterlijke kleding."

Onverschrokken toog Van der Meij naar de volgende winnaar: Helga van Leur. Die won om de simpele reden dat "weervrouwen nog nooit een prijs hebben gekregen". Ze schrok wel hoor, die Van Leur, want ze stond net een ingewikkeld hogedrukgebiedje te bestuderen. "Een prijs. Ik krijg het er warm van", zei de RTL-weervrouw geheel in vakjargon.

Gouden Koffers, Zilveren Sterren, Talent Awards en Gouden Stuivers, de Ring (anno 1964) dreigt te verdrinken in een ongenadige prijzenregen. Wat krijgen we volgend jaar? Een prijs voor de bedenker van het Gouden Koffertje? Of voor de schoonmoeder van de bedenker? Of diens zwager, nicht of schoonzus?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden