Wie heeft de grootste: Sarko of François?

Franse presidentskandidaten houden massale happenings voor hun aanhangers

De deelnemers aan 'de slag om de grootste menigte' treffen elkaar in de metro. "Sar-ko pré-sident!", scanderen jongens naar de vijand aan de overkant van het perron. Die antwoorden met een ferm "Fran-çois pré-sident!"

Dan gaan beide groepen hun eigen kant op. De supporters van Hollande drommen samen bij het kasteel van Vincennes, net buiten de stad; de aanhang van Sarkozy verzamelt zich in het centrum op de Place de la Concorde.

Indruk maken, daar gaat het om. Sarkozy (57) heeft beloofd 'de zwijgende meerderheid' op de been te brengen, Hollande (57) 'het volk'. Beide kampen claimen 100.000 aanwezigen en op beide locaties wordt die oncontroleerbare schatting met gejuich ontvangen. Vooral het kamp van Sarkozy overdrijft: de zwijgende meerderheid blijkt met gemak op het plein te passen.

Hollande kan er meer en meer in gaan geloven dat hij het Elysée verovert en laat dat nu voor het eerst ook merken. "Ik heb nooit getwijfeld!", roept hij tegen de mensenzee voor zich.

Slap is hij vaak genoemd, een consensuszoeker en dat geldt in de gepolariseerde Franse politiek niet als compliment. Er wordt gewezen op zijn fletsheid en gebrek aan ervaring, want nooit was hij minister, zelfs geen staatssecretaris. Zijn concurrent op links, de Castro-bewonderaar Jean-Luc Mélenchon, is met zijn anti-kapitalistische donderpreken voor velen de revelatie van de verkiezingen.

Mélenchon, die 800.000 nieuwe ambtenaren wil aanstellen, zette de toon met de massale openluchthappenings die Hollande en Sarkozy nu kopiëren. Ook onder het publiek op de esplanade van het kasteel is Mélenchon populair, zo blijkt. "Ik stem Mélenchon in de eerste ronde", zegt bijvoorbeeld de graficus Steve (35). "Daarna wordt het Hollande."

Twee derde van zijn kiezers zegt vooral op hem te stemmen om Sarkozy weg te krijgen. Maar onverstoorbaar vervolgt Hollande zijn weg.

"Ik heb nooit getwijfeld!", houdt hij de mensenzee weer voor vanaf een podium van 600 vierkante meter. Het gaat bij verkiezingen niet om revelaties, weet hij, maar om het resultaat.

Volgens de meeste peilingen blijft hij Sarkozy net voor in de eerste ronde aanstaande zondag. De tweede ronde op 6 mei zou hij hem verslaan met 54 tegen 46 procent. Het gat blijft groot, ook al waarschuwt Sarkozy nu dat Frankrijk met Hollande een aanval van de financiële markten te wachten staat. Niets heeft geholpen. De stem van Samir (47) is Sarkozy in ieder geval kwijt. "Ik had op hem willen stenmmen", zegt de leraar van Tunesische afkomst. "Maar toen ik zijn minister van binnenlandse zaken hoorde zeggen dat niet alle culturen gelijkwaardig zijn, veranderde ik van mening. We hebben iemand nodig die mensen verenigt en niet verdeelt."

"Ik geloof de peilingen niet", zegt de scholier Thomas (17) even later op de Place de la Concorde. De keerzijde van de vaak grote weerzin tegen Sarkozy is adoratie. Wie voor hem is, is vaak heel erg voor. Met zijn vriend Victor is hij vanochtend om 5 uur vertrokken uit Annecy in de Alpen om Sarkozy te zien, ze zijn bekaf. "Heel erg brak", zegt Victor. "Ik weet gewoon zeker dat hij wint", zegt Thomas schor. "Ik weet het gewoon."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden