Wie heeft de Barbecueman omgelegd?

Debuut van een insider uit de wereld van forensisch speurwerk

Op een rangeerterrein wordt een zwartgeblakerd lichaam gevonden met kogelgaten in schedel en borst. Van de dader ontbreekt elk spoor. In de media wordt al snel gesproken van 'de Barbecueman', op het politiebureau aan de Haagse Donumstraat hebben ze het liever over de zaak-Incendium. Forensisch rechercheur Renee Spaan is belast met het onderzoek.

De zaak gaat haar niet in de koude kleren zitten, ook al omdat herinneringen aan de zelfmoord van haar vriendin Carmen zich sinds kort weer opdringen. Zo sterk en doortastend als Renee is als politievrouw, zo angstig en emotiemijdend is zij in haar privéleven. Ze slaapt liever op de bank dan in het antieke hemelbed dat Carmen ooit voor hen aanschafte, verschijnt niet op afspraken bij haar psycholoog en verdraagt de liefdevolle aandacht van een nieuwe vrouw niet. Haar frustraties en onmacht zijn voortdurend voelbaar.

Op basis van de kleurloze titel zou je 'Vuurproef' niet snel aanschaffen. Het is de achtergrond van de auteur die nieuwsgierig maakt. Carina van Leeuwen werkt in het dagelijks leven bij de politie Amsterdam, als forensisch expert van het team Review & Cold Case.

Dat schept verwachtingen. De wetenschap dat deze schrijfster heel goed weet waarover ze praat, maakt het verhaal haast bij voorbaat al geloofwaardig. Knap is ook de manier waarop Van Leeuwen de lezer de forensische wereld in trekt. Ze aarzelt niet om jargon te gebruiken en ingewikkelde procedures te onthullen, maar doordat Renee alles uitlegt aan stagiair Harold, vervanger Lisette en aan de kettingrokende en -snoepende chef Loretta S. Bloembergen, pikt de lezer die kennis bijna ongemerkt mee, zonder dat het boek het karakter krijgt van een college.

Dit eerste deel uit de serie 'Unit plaats delict' is bovendien heel levendig geschreven. Even zakt de spanning weg, als de zaak-Incendium zijn ontknoping nadert en er plotseling wel erg veel personages worden opgevoerd die nauwelijks worden uitgewerkt. Gelukkig biedt het privéleven van Renee Spaan meer dan voldoende reden om geboeid te blijven.

De spanningen in het persoonlijke leven van de forensisch rechercheur beschrijft Carina van Leeuwen beklemmend en invoelbaar. Zó invoelbaar dat de lezer naar het einde toe haast liever een antwoord wil op de vraag of Renee Spaan de liefde weer durft te omarmen, dan op de vraag wie de Barbecueman heeft omgelegd.

Carina van Leeuwen: Vuurproef. Unit plaats delict A.W. Bruna, Utrecht; 335 blz. euro 15

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden