Wie gebruikte het meest de naam Mandela in de Kamer?

Portret van Mandela in Soweto. Beeld afp
Portret van Mandela in Soweto.Beeld afp

Wanneer de naam Mandela voor het eerst het Nederlandse parlement haalde? Dat was in 1964, zo heeft het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis uitgezocht.

In dat jaar kreeg Mandela levenslange celstraf opgelegd vanwege de voorbereiding van een guerrillaoorlog tegen het apartheidsregime. Twee maanden eerder diende de PSP een Kamervraag in. De Pacifistisch-Socialistische Partij verzocht minister Joseph Luns van buitenlandse zaken te protesteren tegen het Rivoniaproces waar behalve Mandela ook Walter Sisulu terecht stond. In de Eerste Kamer stelde de PSP eveens vragen omdat Mandela en Sisulu 'bijzonder groot gevaar' liepen om 'binnenkort om politieke redenen te worden vermoord.'

Na de veroordeling verzocht de communistische CPN de veroordeelden financiële steun te verlenen zodat zij in hoger beroep konden gaan. Luns antwoordde dat dit 'uiteraard moeilijk' was.

In de jaren na zijn veroordeling keerde de naam Mandela nog geregeld terug in het parlement, met een piek in 1985 en de jaren negentig. 1985 was het jaar waarin de Zuid-Afrikaanse president P. W. Botha Mandela onder voorwaarden zijn vrijheid wilde teruggeven. Mandela ging niet akkoord.

In de jaren negentig kreeg Hans van den Broek als minister van buitenlandse zaken veel te maken met de vrijlating van Mandela. Hij is dan ook de man die de parlementaire geschiedenis ingaat als de politicus die binnen de muren van de Kamer het meest over Mandela sprak, zo blijkt uit een analyse van de Handelingen via de Ngram Viewer.

null Beeld Ngram Viewer
Beeld Ngram Viewer
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden