Wie gaat wat doen? Mark Rutte zet de puntjes op de i

Minister Ferdinand Grapperhaus gaat over het Openbaar Ministerie en over de politie, de politiek gevoeligste onderwerpen. Beeld ANP

Met twee ministers op een departement is het zaak de verantwoordelijkheden goed af te bakenen. Dat kan nog tot woensdag.

Zestien ministers telt Rutte III. Hoe meer excellenties, hoe strakker de taakverdeling met de collega’s in het kabinet moet worden afgestemd. De verdeling van de bevoegdheden is een van de onderwerpen van de gesprekken die formateur Mark Rutte dezer dagen voert met alle aanstaande bewindslieden.

De taakverdeling luistert extra nauw als er twee ministers op één departement zitten. Wie gaat wat doen? Bij Justitie lijkt het er sterk op dat het CDA aan het langste eind trekt. Minister Ferdinand Grapperhaus gaat over het Openbaar Ministerie en over de politie, de politiek gevoeligste onderwerpen. VVD’er Sander Dekker krijgt te maken met onder meer de rechterlijke macht en de advocatuur.

Op Onderwijs is de verdeling eenvoudiger, want daar neemt de nieuwe minister, Arie Slob van de ChristenUnie, in feite de portefeuille over van de huidige staatssecretaris. Maar hij heet straks minister voor het basis- en voortgezet onderwijs en media. De andere minister op dit departement, Ingrid van Engelshoven (D66) gaat doen wat de huidige bewindsvrouw ook al doet, onder meer het hoger onderwijs.

In de zorg gaat het ook ongeveer zo. De ene minister, Hugo de Jonge (CDA), neemt de taken over van de staatssecretaris in het uitgaande kabinet (langdurige zorg), en de andere, Bruno Bruins (VVD), doet de medische zorg, vooral de ziekenhuizen. Maar op dit departement is er ook nog een extra staatssecretaris, Paul Blokhuis (ChristenUnie). Hij krijgt in ieder geval de geestelijke gezondheidszorg onder zijn hoede.

Constituerend beraad

Dit zijn de grote lijnen, maar er zijn altijd extra onderwerpen waarover deze week nog gesteggeld wordt. De laatste beslissingen worden genomen tijdens het zogeheten constituerend beraad. Deze oprichtingsvergadering van het nieuwe kabinet heeft waarschijnlijk woensdag plaats. Pas daarna is er de beëdiging door de koning.

Het constituerend beraad was de laatste keer, in 2012, een formaliteit en kon op een gezellige zaterdagavond, na groen licht eerder die dag van het PvdA-congres, worden afgerond. In het verleden was dat soms anders. Toen CDA’er Dries van Agt zijn tweede kabinet in elkaar zette bijvoorbeeld, was er een pre-constituerend beraad nodig om de plooien glad te strijken. Behalve over het takenpakket van vicepremier Joop den Uyl – voor het eerst ging het ministerie ‘Sociale Zaken en Werkgelegenheid’ heten – ging het in 1981 over kruisraketten. De PvdA was tegen plaatsing van nieuwe kernwapens en de ministers zouden opstappen als het er toch van zou komen. Maar tijdens het echte constituerend beraad beloofden de PvdA-ministers plechtig dat zij serieus zouden deelnemen aan besluitvorming over kruisraketten.

Lees ook: De lijst is compleet: dit zijn alle namen van kabinet Rutte III

Bekijk ook ons dossier over het kabinet-Rutte III

Of test uw kennis over het nieuwe kabinet en doe de quiz.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden