Opvoedvraag

Wie gaat er over de gastenlijst van een kinderfeestje?

Een verjaardagsfeestje. Soms zijn ouders of verzorgers niet blij met de gastenlijst.  Beeld colourbox
Een verjaardagsfeestje. Soms zijn ouders of verzorgers niet blij met de gastenlijst.Beeld colourbox

Het kinderfeest is elk jaar een hoogtepunt. Maar nu staat er een meisje op de gastenlijst waar oppas-oma niets van moet hebben.

Cindy Cloin

Een oppasoma is al langere tijd betrokken bij een vluchtelingengezin in de buurt. Ze heeft een warme band met de 10-jarige dochter, die vaak en graag bij haar is. Om haar verjaardag te vieren, spaart deze oma kosten noch moeite. “Elk jaar komt haar vaste vriendinnenclubje en maken we er een geweldige dag van”, zegt zij enthousiast. Maar dit jaar loopt het niet zo soepel met de voorpret. “Op de gastenlijst staat een meisje dat ik er helemaal niet bij wil hebben. Ik ken haar en ik vind het een onopgevoed en asociaal kind. Ze ligt niet goed in de klas en heeft een verkeerde invloed op andere kinderen. Ik vrees dat zij zich opdringt, omdat ze weet dat er wat te halen valt”, zegt oppasoma. “Mijn gevoel zegt dat er iets niet klopt. We hebben het er al een paar keer over gehad, maar ik krijg geen hoogte van de vriendschap of de reden dat ze haar wil vragen op haar feestje. Mag ik verbieden om dit meisje uit te nodigen?”

“Ouders, of in dit geval oppasoma, mogen zich wel bemoeien met wie er komt, in die zin dat je er met je kind over in gesprek kunt gaan. Maar je kind verbieden om iemand uit te nodigen, is geen optie”, vindt Laura Batstra, hoogleraar pedagogiek aan Rijksuniversiteit Groningen.

Een 10-jarige kan dit soort keuzes al zelf maken, denkt ook Annelies Bobeldijk van Wow! Opvoedcoaching. “Ga je verbieden om het meisje uit te nodigen, dan wordt het alleen maar interessanter. Ik snap dat oma het lastig vindt, maar een verbod kan een averechts effect hebben.”

Oppasoma geeft aan dat ze al een gesprek hebben gehad. Vragen stellen is in deze situatie het enige dat ze kan doen. Bobeldijk: “Waarom wil ze dit meisje uitnodigen? Kinderen van deze leeftijd zijn behoorlijk goed in staat om zelf in te schatten waarom ze graag met een ander kind omgaan. Is het echt haar eigen keuze of voelt ze zich op een of andere manier onder druk gezet? Of vindt ze het juist zielig omdat dit meisje weinig bij anderen wordt gevraagd? Er kunnen allerlei redenen zijn. Natuurlijk mag oma haar eigen mening geven, maar ze moet vervolgens vertrouwen op de keuze van het meisje.”

Ouders van makkelijke kinderen zijn sneller geneigd om andere kinderen te bekritiseren dan hen de helpende hand te bieden, is de ervaring van Batstra. “Kinderen die ‘moeilijker’ zijn, hebben vaak ook een moeilijke achtergrond. Ik zeg altijd maar: ‘geen kind is een klier voor haar plezier’.”

In iedere klas zitten wel kinderen die nooit worden uitgenodigd op een feestje.  Beeld ANP XTRA
In iedere klas zitten wel kinderen die nooit worden uitgenodigd op een feestje.Beeld ANP XTRA

Batstra is initiatiefnemer van het klassenfeestproject, waarbij ouders worden aangespoord om niet een select groepje maar eens een keer de hele klas uit te nodigen voor een verjaardag. Want in elke klas zitten er kinderen die zelden of nooit op een kinderfeestje mogen komen. Ze zijn te lastig, te vreemd of ze worden ‘gewoon’ vergeten. “Die sociale uitsluiting en afwijzing omdat je niet doorsnee bent, zorgen voor onbeschrijflijk leed”, denkt Batstra. Zij vindt het eigenlijk een gemiste kans dat de oppasoma het meisje niet uitvoerig heeft geprezen voor het feit dat ze een kind uitnodigt dat kennelijk niet de makkelijkste is. “Is het de schuld van dit kind als ze inderdaad onopgevoed is en uit een minder sociaal gezin komt? Dat lijkt me niet. Juist deze kwetsbare kinderen zouden we bij de groep moeten betrekken en het zou mooi zijn als volwassenen daarbij het goede voorbeeld geven in plaats van een goed voorbeeld de kop in te drukken. Als je kinderen al vroeg leert dat iedereen erbij hoort, ook pestkoppen of kinderen die zich niet altijd netjes gedragen, dan is dat toch prachtig? Ik vind dat deze kennelijk verder betrokken en liefdadige oma hier nog eens heel goed over na mag denken.”

Stel dat het meisje toch komt, dan hoeft ze niet extra in de gaten gehouden te worden. Bobeldijk: “Volwassenen hebben vaak een beeld voor ogen hoe iets zou moeten gaan. Maar kijk eens hoe de vriendinnen het zelf oplossen, hoe en of ze haar eventueel corrigeren als het nodig is. Als een kind echt heel brutaal is of zich misdraagt, mag je daar natuurlijk wel wat van zeggen.”

Je wilt je kind behoeden voor verkeerde keuzes, terwijl een kind ook best eens een verkeerde keuze mag maken. “Zeker omdat dit geen keuze voor het leven is. Het is ‘maar’ een feestje”, vindt Bobeldijk. “Als het niet goed uitpakt, dan leert ze daarvan voor een volgende keer. Het is goedbedoeld, maar je kind af en toe een uitglijder laten maken, is een belangrijk onderdeel van de opvoeding.”

Opvoedvraag

Lastige pubers, dreinende tieners of krijsende kleuters? Elke week behandelt Trouw een opvoedvraag van lezers. Zelf een kwestie indienen? Mail naar opvoedvraag@trouw.nl. Lees hier eerdere afleveringen van de rubriek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden