Wie gaat er met de Libris Geschiedenis Prijs vandoor?

Annejet van der Zijl, hier met de Gouden Ganzenveer in 2012, is een van de kanshebbers voor de Libris Geschiedenis Prijs. Beeld anp
Annejet van der Zijl, hier met de Gouden Ganzenveer in 2012, is een van de kanshebbers voor de Libris Geschiedenis Prijs.Beeld anp

Op de shortlist voor de Libris Geschiedenis Prijs 2016 prijken nog vijf namen: Machiel Bosman, Philip Dröge, Elisabeth Leijnse, Lodewijk Petram en Annejet van der Zijl. Aan de prijs voor het beste historische boek is een bedrag van 20.000 euro verbonden.

Redactie

Annejet Van der Zijl maakt kans met haar boek 'De Amerikaanse prinses' over het leven van Alene Tew (1872-1955), een rijke zakenvrouw die de eerste Amerikaanse prinses werd door haar huwelijk met een Duitse prins. Tew verloor eerst haar middelste kind op tweejarige leeftijd en vervolgens haar twee andere kinderen. Een paar jaar later overleed haar grote liefde Anson Burchard.

"Toen ik dat allemaal zo las dacht ik: hoe overleef je zoiets?", zei Van der Zijl vorig jaar in een interview met Trouw. "In The New York Times stond dat ze de rijkste en meest tragische weduwe van New York was. Enkele weken later scheepte Allene zich in op de boot naar Europa, verfde haar haar blond, haalde een aantal jaar van haar leeftijd en begon een heel nieuw leven. Zoals ze zelf altijd zei: 'Als je de wil en het doorzettingsvermogen hebt, dan kún je dingen'."

Strijdbare freules
Ook Elisabeth Leijnse richt zich op strijdbare vrouwen met haar boek over de freules Cécile en Elsa de Jong van Beek en Donk, twee aristocratische zussen die tijdens het Fin de Siècle de eerste schreden zetten op het feministische bevrijdingspad. Ze maken eigenzinnige, vooruitstrevende en soms slechte keuzes, zoals blijkt uit nagelaten dagboeken, brieven en documenten. "De auteur had misschien een iets scherpere keuze kunnen maken uit die heerlijke overdaad aan brieven- en dagboekenmateriaal", schreef recensent Paul van der Steen vorig jaar december in Trouw. "Dat had deze biografie nog wat meer vaart gegeven. Maar ook nu blijft dit kloeke boek de lezer wel boeien tot het einde."

In zijn boek 'Roofkoning' beschrijft Machiel Bosman de handel en wandel van de Nederlandse prins Willem III die het schopt tot koning van Engeland. "Machiel Bosman is de geschiedenisleraar die je iedereen wenst', schrijft recensent José Ferdinandis op de website van Libris. "Volgens Bosman eigende Willem zich de Engelse kroon niet toe op uitnodiging maar roofde hij die van zijn schoonvader James II. Aanleiding daarvoor was de geboorte van een kind. Dit is dan ook de openingsscène waardoor de lezer onmiddellijk dit magistrale boek wordt inzogen."

Vergeten crisis
In 'De vergeten bankencrisis' beschrijft Lodewijk Petram de bankencrisis van 1924 met de Rotterdamsche Bankvereeniging (Robaver) in de hoofdrol. De toentertijd grootste bank van Nederland bleek jarenlang op veel te grote voet te hebben geleefd. "Petram doet recht aan zijn boektitel door uitgebreid te beschrijven hoe snel en waarom de bankencrisis van 1924 werd vergeten", schreef recensent Paul van der Steen in maart in Trouw. "Dit is een belangwekkende studie en kundige reconstructie op een deelterrein waar het geen leesbare titels regent: dat van de financiële geschiedenis."

De vijfde kanshebber is Philip Dröge met zijn boek 'Moresnet', het mysterieuze ministaatje dat ooit Nederlands derde buurland was. Op het Congres van Wenen in 1815 en ook daarna konden Pruisen en het nieuwe koninkrijk Nederland het niet eens worden over een petieterige driehoek van drieënhalve vierkante kilometer waar zink werd gewonnen. Het overleg liep zo vast dat het gebied een statuut van onverdeeldheid kreeg toegekend: neutraal Moresnet was geboren, bevroren toestand van onenigheid.

Moresnet leest als een spannend jongensboek, schrijft Arno Koek op de website van Libris. "Dat komt vooral door de eigen regels van dit ministaatje, waardoor het voor smokkelaars, belastingontduikers en dieven een gewilde plek werd. En daarmee is het een heel toegankelijke en boeiende geschiedenis."

De Libris Geschiedenis prijs is een initiatief van honderd Libris-boekhandels, het Historisch Nieuwsblad, het Nederlands Openluchtmuseum, de NTR/VPRO, het Rijksmuseum en de Volkskrant. De winnaar wordt op 30 oktober bekendgemaakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden