Update

Wie gaat de rotzooi op het ministerie opruimen?

Staatssecretaris Sharon Dijksma.Beeld EPA

Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Met het aftreden van Wilma Mansveld is er een vacature ontstaan voor de functie staatssecretaris van infrastructuur en milieu. En misschien dat de functie zelf ook eens onder de loep moet worden genomen. De staatssecretaris had wel erg veel op haar bordje.

Premier Mark Rutte heeft laten weten dat hij open staat voor een herverdeling van de taken op het ministerie van Infrastructuur en Milieu. De premier verwacht beperkte wijzigingen, geen grote veranderingen.

Het debacle met de Fyratreinen bracht aan het licht dat onderdelen van het ministerie niet hebben gefunctioneerd. Nadat Mansveld vanmiddag politieke verantwoordelijk nam en haar vertrek aankondigde, werd er een speciaal debat ingelast. Veel oppositiepartijen hamerden op de noodzaak voor een andere portefeuilleverdeling bij het ministerie. Zij stellen dat Mansveld te veel op haar bordje had en minister Melanie Schultz te weinig.
Rutte antwoordde dat er moet worden gezocht naar balans.

PvdA-leider Diederik Samsom was terughoudender, maar benadrukte niets uit te sluiten. Hij erkende dat er de afgelopen tijd wel veel gewicht op één dossier van Mansveld is komen te liggen.

Commissievoorzitter Madeleine van Toorenburg overhandigt het rapport van de parlementaire enquetecommissie Fyra aan de voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg.Beeld ANP

Wie gaat Mansveld opvolgen?
Mogelijk wordt pas volgende week officieel bekend wie de opgestapte PvdA-staatssecretaris Mansveld gaat opvolgen. De naam van staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken werd wel al meteen genoemd in de wandelgangen van de Tweede Kamer.

"Er is nog geen besluit genomen. Ik verwacht pas volgende week een besluit", aldus het hoofd voorlichting van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer, Ruud Slotboom.

Mocht Dijksma van plek wisselen, dan moet er voor haar ook een vervanger komen. Voor de verwachte stoelendans doen ook de namen van PvdA-parlementariërs Roos Vermeij en Martijn van Dam de ronde.

Sharon Dijksma breed inzetbaar
De PvdA is opzoek naar een ervaren opvolger en dat de naam van Dijksma hierbij wordt genoemd is niet vreemd. De betrekkelijk jonge Dijksma (44) wordt beschouwd als een solide, ervaren en doortastend bestuurster die op veel terreinen kan worden ingezet en ook grote tegenstanders een compromis kan laten sluiten.

Als Dijksma naar Infrastructuur en Milieu vertrekt, wordt ze voor de derde keer staatssecretaris. Op Economische Zaken deed ze de rust weerkeren nadat haar voorganger Henk Bleker vooral de natuurorganisaties tegen zich in het harnas had gejaagd. Van 2007 tot 2010 was ze al staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het vierde kabinet-Balkenende.

Dijksma had nog maar net afscheid genomen van de landelijke politiek, waar ze in 1994 haar entree maakte als jongste Kamerlid, toen haar eind 2012 werd gevraagd terug te keren. De PvdA zocht een opvolger voor Co Verdaas, die opstapte als staatssecretaris van Economische Zaken na gedoe over declaraties in zijn tijd als gedeputeerde in Gelderland.

En nu herhaalt de geschiedenis zich en is de breed inzetbare Dijksma nodig op de gevoelige portefeuille openbaar vervoer waar de kleine verstoringen van het treinverkeer vaak uitmonden in een spoeddebat in de Tweede Kamer. Helemaal nieuw terrein is dat niet voor haar, want ook als Kamerlid was ze er al actief als woordvoerster. Als Kamerlid hield zich ook bezig met onderwijs, ontwikkelingssamenwerking en sociale zekerheid.

Sharon Dijksma kent ook de PvdA door en door. Ze was algemeen secretaris en voorzitter van de Jonge Socialisten, de jongerenbeweging in de PvdA. In 2000 werd ze fractiesecretaris, in 2004 vicefractievoorzitter. In die laatste functie was ze de steun en toeverlaat van toenmalig PvdA-leider Wouter Bos. In 2001 was ze ook nog kandidaat voor het partijvoorzitterschap van de PvdA, maar ze werd verslagen door Ruud Koole.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden