Wie: Eugène Baljet Waar: Lutherse kerk in Monnickendam

Waar gaat u het over hebben?

"Over hoe je de Bijbel moet gebruiken. 'Goochelen met de Heilige Schrift' heet de lezing. Mensen lopen met allerlei gedachten rond over wat goed en kwaad is. En als je gelovig bent, krijg je dan automatisch ook met de Bijbel te maken."

Wat moeten we ons voorstellen bij 'goochelen'?

"Dat is ironie. Wij goochelen juist niet. Iemand als de evangelist Gertjan Goldschmeding uit Amersfoort, die bij 'Pauw en Witteman' vertelde dat je kinderen mag slaan omdat dat in de Bijbel staat - dát is nou goochelen met teksten.

"In het bijbelboek Spreuken, waar Goldschmeding zich op baseert, staat inderdaad zoiets. Maar die teksten zijn opgeschreven door mensen. Een tik geven helpt, zal de schrijver van Spreuken destijds hebben gedacht. En misschien was dat toen ook wel zo.

"Maar zo'n Goldschmeding vergeet dat je een tekst van 500 voor Christus niet zomaar kan overplaatsen naar nu, alsof er niets veranderd is. We weten inmiddels maar al te goed dat het dom is om kinderen te slaan - vraag maar na bij de Kinderbescherming."

Bijbelteksten spreken elkaar vaak tegen. Dat is toch lastig materiaal om een moraal op te baseren?

"Bijbelteksten geven geen commando's. Ze stellen vragen aan je. Dat wil ik laten zien tijdens de lezing. Ik geef een paar voorbeelden van minder geslaagde manieren om je op de Bijbel te beroepen, ik laat zien waar de schoen wringt, en draag een alternatief aan.

"Ik wil het geheim niet helemaal verklappen. Maar wat heel belangrijk is: goed nadenken over de manier waarop je Gods wil kunt kennen. Dat kan niet uitsluitend op basis van bijbelteksten.

"Ook levenservaring doet ertoe. Kijk, mensen die nogal erg op de Bijbel zijn, dingen letterlijk nemen, denken soms dat homoseksualiteit door God verboden is. Totdat blijkt dat hun kind homo is, of hun broer, of nichtje. Dan zeggen ze vaak: 'God heeft mij geleerd er anders tegenaan te kijken'.

God wil ons niet alleen dingen laten zien via een boek, maar ook via levenservaring. Dan staat het niet zwart op wit, maar toch.

"Er is een verschil tussen normen en waarden. Normen zijn hulpmiddelen. Waarden zijn groter. Waarden gaan over wat je een mooi leven vindt. De normen komen later pas. Wanneer je te veel met de normen bezig bent, loop je het gevaar dat die gaan heersen over de waarden. Terwijl die alleen een soort gereedschap zijn om waarden in de praktijk te brengen. Ik ben wel erg aan het preken, hè?"

Hebben ze in Monnickendam nog niet genoeg aan de zondagse preek?

"Die duurt meestal maar twintig minuten. Nu heb ik twee uur de tijd."

Predikant Eugène Baljet spreekt woensdagavond 21 november in de Lutherse kerk in Monnickendam. Aanvang 20.00, toegang gratis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden