Soap&Co

Wie erft de miljoenen van Prince en George Michael? Die vraag levert hoe dan ook ruzie op

George Michael. Beeld REUTERS
George Michael.Beeld REUTERS

Het duurt vaak jaren voor de omvangrijke nalatenschappen van sterren afgewikkeld zijn. Zeker als een testament ontbreekt.

Het is maar goed dat de doden er niet bij zijn als hun bezittingen worden verdeeld onder de nabestaanden, dat is vaak een onaangenaam schouwspel. Helemaal als er echt iets te halen is, zoals bij de grote artiesten die ons in de afgelopen jaren bij bosjes zijn ontvallen. De omvangrijke erfenis van George Michael, overleden in 2016, is een week geleden eindelijk afgehandeld. Waarom het zo lang moest duren is wonderlijk, want de grofweg honderd miljoen Britse ponden zijn zeer overzichtelijk verdeeld, namelijk tussen zijn twee zussen Yioda en Melanie. George’s vader blijft goed verzorgd achter op de paardenfokkerij waar hij al jaren woont, zijn moeder is in 1997 overleden. Er worden nog zeven goede vrienden genoemd in het testament. Zus Yioda zal bepalen wat zij precies krijgen.

Geen cent

Overzichtelijk, maar dat wil niet zeggen dat er geen gedoe is: in de laatste jaren van zijn leven had George een relatie met Fadi Fawaz, een Australische kapper. Hij was degene die George op kerstochtend dood aantrof in bed. Fadi had duidelijk verwacht dat ook hij een aardig bedrag zou erven. Of op zijn minst een van de huizen van George. Daarom weigerde hij ook te vertrekken uit het huis bij het Londense Regent’s Park, ondanks de vele aanmaningen van advocaten. Nu de erfenis definitief is, kan hij er echter niet omheen: George heeft hem geen cent nagelaten. Pijnlijk, en volgens boulevardkrant The Sun stapt Fadi naar de rechter om de erfenis aan te vechten.

Prince. Beeld AFP
Prince.Beeld AFP

Het verhaal krijgt vast nog een staartje, maar zo dramatisch als de nalatenschap van Prince kan het niet worden. Drie jaar na zijn dood is er nog helemaal niets geregeld en hebben advocatenkosten al 45 miljoen van de naar schatting 200 miljoen dollar opgesoupeerd. Prince had namelijk geen testament, een zeer onoverzichtelijk bezit, waaronder nog niet uitgebrachte muziek, en ook nog eens een bijzonder rommelige familie. Na zijn dood doken er diverse tot dan toe onbekende kinderen van de zanger op en andere zogenaamde familieleden. Inmiddels is – na een DNA-test – vastgesteld dat zes mensen aanspraak maken op een nog volslagen onbekend bedrag: zijn volle zus Tyka Nelson en nog vijf halfbroers en -zussen.

Belastingdienst

Eén ding is duidelijk: omdat er geen testament is, zal de Amerikaanse overheid in elk geval flink profiteren. Praktisch de helft valt toe aan de belastingdienst. De zes erfgenamen beginnen zich zorgen te maken of er, als de hele zaak eindelijk is afgerond, überhaupt nog iets te verdelen valt.

Aretha Franklin. Beeld REUTERS
Aretha Franklin.Beeld REUTERS

Ook de vorig jaar overleden Aretha Franklin was nooit bij de notaris geweest. Haar vier zoons leken dus de wettelijke erfgenamen – ook hier na aftrek van de belastingen. Maar toen schudde de werkster de kussens van de sofa in het huis van de overleden soullegende eens goed op en wat viel daar uit? Juist. Weliswaar was het testament in een kriebelig handschrift opgesteld, maar daar weten advocaten wel raad mee. In een afgesloten kast werden, na een lange zoektocht naar de sleutel, nog twee oudere wilsbeschikkingen gevonden.

Een pagina uit een van de testamenten van Aretha Franklin. Beeld documentcloud.org
Een pagina uit een van de testamenten van Aretha Franklin.Beeld documentcloud.org

Enfin, u begrijpt dat de hoorzitting die komende week plaatsvindt– zijn de testamenten authentiek, leesbaar en rechtsgeldig? – pas de eerste is in een complex juridisch gevecht.

In Soap & co bespiegelt Harmen van Dijk wekelijks op de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daarbuiten. Lees op trouw.nl/soapenco zijn artikelen terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden