Wie een zieke partner verlaat, kan op weinig begrip rekenen

'Als mensen een team zijn, kunnen ze veel meer aan'

NICO DE FIJTER

Weggaan bij je partner met een chronische ziekte? Dat doe je niet. Het Helen Dowling Instituut en Plus Magazine deden er onderzoek naar. Driekwart van de ondervraagden kan geen begrip opbrengen voor wie een zieke partner achterlaat.

Het maakt wel uit wat de partner mankeert. Lijdt hij of zij aan een vorm van kanker, of heeft de partner een auto-ongeluk gehad? Dan hoeft de wegloper op geen enkel begrip te rekenen. Een kwart van de ondervraagden zou het contact met de wegloper zelfs helemaal verbreken. Je trouwt in voor- en tegenspoed, dus weggaan bij een zieke partner, dat doe je niet, is hun redenering.

Anders wordt het als het karakter van de partner is veranderd door een ziekte, door dementie bijvoorbeeld, of door een hersenbloeding. Dan blijkt er veel meer begrip te zijn.

Hetzelfde is het geval bij ondervraagden die in hun omgeving al eens hebben meegemaakt dat iemand zijn of haar zieke partner vanwege die ziekte verliet. Dat gold voor twintig procent van de ondervraagden. Zij oordelen een stuk milder: ongeveer de helft van hen toonde begrip voor de wegloper, een kwart reageerde neutraal. Iets meer dan een kwart veroordeelde de wegloper.

Eerder dit jaar betoogde in deze krant eigenaar Jan 't Hoen van een Drentse woonvoorziening voor ouderen dat het in de discussie over zelfredzaamheid en mantelzorg veel meer moet gaan over de rol van liefdesrelaties tussen twee mensen. "Het gaat altijd over de ziekte, over de zieke, en ook wel over de rol van de mantelzorger. Maar voor het huwelijk, het fundament waarop mensen staan, waaruit ze kracht putten, is weinig aandacht. Dat is jammer, want als mensen een team zijn, kunnen ze veel meer aan."

Ruim een derde van de ondervraagden uit het onderzoek door Plus Magazine en het Helen Dowling Instituut kent stellen die - nadat een van hen door ziekte werd getroffen - een tussenoplossing vonden: de verzorging werd door externen gedaan, terwijl de relatie intact bleef.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden