Opinie

Wie een kuil graaft voor een ander...heeft een hoop lol!

(\N) Beeld
(\N)

We kregen onlangs bezoek van een groepje jonge Amerikanen die graag een handje wilden helpen in het dorp. Of ik niet iets leuks voor ze te doen had, hoe handen-uit-de-mouwen-stekerig hoe beter. Nou, dat wist ik wel!

Ik ben naar de markt gereden voor een paar schepjes en emmertjes en heb ze de blubber ingestuurd om een begin te maken met een betere afvoer van het regenwater in het dorp.

Want als Anlong Khong iets hard nodig heeft dan is het wel een oplossing voor het regenwater.

Tijdens het regenseizoen blijft het in grote poelen staan en doet Anlong Khong meer op een moeras dan op een dorp lijken. Met alle onhygiënische en ziekteverwekkende gevolgen van dien. Want bacteriën, wormpjes, muggenlarven, het tiert allemaal welig.

Het water kan nergens heen omdat de grond rondom het dorp is opgehoogd. Voorheen lag Anlong Khong van alles en iedereen verlaten, maar de projectontwikkelaars hebben de omgeving ontdekt en zijn de grond alvast aan het ophogen voor de bouw van toekomstige flats en fabrieken. Met als gevolg dat het dorp nu het laagste punt is en de algemene verzamelbak van al het water uit de omgeving begint te vormen. Na een bui blijft het stilstaan onder de huizen, bijna ieder huis heeft nu een slotgracht waar zij doorheen moeten baggeren om bij hun huis te komen.

Om het leed iets te verzachten zolang er nog geen grootschaliger oplossing is, hebben de Amerikanen een afvoerbuis ingegraven. Een effectieve en uiterst vermakelijke middag!

Uiteraard voor het dorp, maar ook voor mij. Ik mocht namelijk toekijken hoe niet-onaantrekkelijke gespierde halfblote jongemannen stevig stonden te spitten en het geheel uiteindelijk in een potje modderworstelen uitmondde.

It’s a hard job, but somebody’s gotta do it.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden