Wie Ecolution-84 liet zinken is nog raadsel

Van onze verslaggever

groningen – Het zeilschip van oud-astronaut Wubbo Ockels blijkt te zijn vernield door mensen met kennis van zaken. Of hij het slachtoffer is van vandalen met anti-duurzame sentimenten, is nog sterk de vraag.

Het zeilschip Ecolution-84 werd woensdagochtend half gezonken aangetroffen op een Groningse werf. Omdat dit wel vaker gebeurt en de agenten die erbij werden geroepen niet wisten wie de eigenaar was, werd pas donderdag alarm geslagen. Toen had de politie inmiddels geconstateerd dat het jacht doelbewust vernield is.

De Groningse burgemeester Peter Rehwinkel liet donderdag weten ernstig rekening te houden met daders die het niet eens zijn met de duurzaamheidsidealen van Ockels. De politie zegt daarvoor ’tot nu toe nog geen aanwijzingen te hebben gevonden’. Een team van zes rechercheurs trekt tips na.

Ockels liet gisteren op de Groningse werf weten nog in het duister te tasten over de daders. Volgens hem gaat het wel om mensen met kennis van zaken. Zij brachten via de schroefas het ecologische schip tot zinken, iets wat maar half lukte omdat het water vrij ondiep was. De apparatuur waarmee Ockels onder meer eigen energie wilde opwekken, is door het water vernield.

Mochten de daders willen dat Ockels zich minder gaat inzetten voor duurzaamheid, dan zullen ze volgens hem eerder het ’tegenovergestelde’ bereiken.

„Er zijn geen concrete aanwijzingen over de daders, maar het is duidelijk dat het geen kwajongensstreek was. Men wist precies wat men deed”, zegt burgemeester Rehwinkel desgevraagd. „We moeten daarom de mogelijkheid openhouden dat de daders het heel concreet op Ockels hadden voorzien. Hij is natuurlijk landelijk bekend. Maar we houden alle mogelijkheden open.” In de Groningse politiek is de daad ’links en rechts’ veroordeeld, zegt Rehwinkel.

Volgens socioloog Gert Spaargaren van de Wageningse Universiteit is er de afgelopen jaren geen antiduurzaamheidssentiment ontstaan onder de Nederlandse bevolking. „De sfeer is nu anders en sommige mensen vinden duurzaamheid minder belangrijk, zie je in onderzoek. Maar dat uit zich niet in agressieve daden, zoals je in de Verenigde Staten wel ziet. Ik kan me ook niet voorstellen dat men dan een slachtoffer zou kiezen als Ockels, een gerespecteerd persoon die technologische oplossingen bedenkt en niet iemand is die felle aanklachten produceert.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden