Wie draait op voor schade bij gladheid?

Op gladde wegen en fietspaden wordt gestrooid, maar van stoepen lijkt iedereen de handen af te trekken. Wie is waar aansprakelijk?

Tot een paar jaar geleden was zo’n beetje iedereen in Nederland verplicht de eigen stoep en inrit sneeuwvrij te houden. Maar in de meeste gemeenten is deze bepaling uit de Algemene Plaatselijke Verordening verdwenen. Het wordt niet meer uitvoerbaar geacht.

„De stoepen strooien? Dat gebeurt in Groningen al twintig jaar niet meer”, aldus Frits Bergsma van de milieudienst Groningen. „Op wegen en fietspaden wordt door ons gestrooid, maar stoepen moeten de mensen zelf doen. Het zou te veel inspanning en materieel kosten als we die erbij moesten nemen. Maar burgers doen het ook niet meer. Niemand voelt zich verantwoordelijk.”

„Gemeenten hebben wel de plicht wegen en stoepen ijsvrij te houden”, aldus Gjalt Rameijer van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. „Maar dat betekent niet dat je als je onderuit gaat op de stoep, de schade op de gemeente kunt verhalen. De rechter moet een oordeel vellen en zal de omstandigheden meewegen. Je kunt niet verwachten dat de gemeente elke stoep ijsvrij houdt. Maar als er veel ongelukken gebeuren op een bepaalde plek en daarover is al geklaagd bij de gemeente, dan moet je verwachten dat ze die klacht wel aanpakken.”

Volgens de milieudienst Groningen wordt de gemeente nooit aansprakelijk gesteld voor ongelukken. Bergsma: „Dat kan ook niet omdat we ruim op tijd op internet en in huis-aan-huisbladen publiceren waar we strooien. We doen wel een moreel appèl op mensen om de stoepen vrij te houden.” Bij de VNG kennen ze een man die naar de rechter stapte nadat hij op een gladde stoep lelijk was gevallen. Rameijer: „Er was al wel over die plek geklaagd. Maar de rechter oordeelde toch dat de man ook had kunnen omlopen, omdat hij de situatie kende.”

Het aantal ongelukken op gladde autowegen is momenteel groot, maar een wegbeheerder aansprakelijk stellen is niet eenvoudig. Je moet om te beginnen weten wie een bepaalde weg in beheer heeft. Bij snelwegen is dat meestal Rijkswaterstaat, binnen de bebouwde kom de gemeente en op provinciale wegen de provincie. Via de site van Rijkswaterstaat kan worden ingezoomd op een bepaalde weg. Er komt dan een link naar de wegbeheerder, met telefoonnummer of e-mail.

Om een wegbeheerder aansprakelijk te stellen, moet worden aangetoond dat deze nalatig is geweest. Stel, het is al dagen glad en er wordt via de media gewaarschuwd voor gladde wegen. Een automobilist rijdt met 80 kilometer per uur over een provinciale weg en moet plots remmen voor een auto voor zich. Door gladheid raken de auto’s in een slip en lopen blikschade op. Is de wegbeheerder aansprakelijk voor de schade? Lisette Schreuder van ANWB rechtshulp: „Als er via de media is gewaarschuwd, word je geacht daar rekening mee te houden. De wegbeheerder is dan niet aansprakelijk.”

Maar een wegbeheerder die verzuimt te strooien waar dat zou moeten volgens het prioriteitenplan, kan wel aansprakelijk worden gesteld. De ANWB-site vertelt hoe.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden