Wie draait er op voor het leaseverlies: Legio Lease, Dexia, Aegon, of toch gewoon de belegger?

* Het grote zwartepieten is begonnen. Waar de beleggingsbomen enkele jaren geleden nog tot in de hemel leken te groeien, proberen banken en beleggers elkaar nu de verliezen toe te schuiven. Gedupeerde klanten van Legio Lease willen miljarden zien van Dexia Bank en dat bedrijf wil de schade alsnog verhalen op Aegon, van wie het Legio heeft overgenomen.

Toen de Frans-Belgische bank Dexia ruim twee jaar geleden voor bijna 900 miljoen euro bank Labouchere kocht van verzekeraar Aegon, leek Legio Lease de kip met de gouden eieren. Aegon wilde dat winstgevende bedrijfsonderdeel eigenlijk niet kwijt, stelt het bedrijf nu, maar Dexia wilde het per se hebben.

Legio Lease is een product van ondernemer Piet Bloemink, die eind jaren tachtig een methode gevonden dacht te hebben om ook mensen zonder geld achter de hand te laten profiteren van de beurshausse. Ze konden met geleend geld aandelen kopen. De forse rente, vaak meer dan 10 procent per jaar, zou wel terugverdiend worden door de almaar voortdurende koersstijgingen op de beurs. Bovendien kon die rente worden afgetrokken van de belasting. Bloemink verkocht het idee aan Aegon, waar Legio Lease een product werd van dochter Labouchere. Tienduizenden klanten stapten graag in.

In de jaren negentig gingen de zaken dan ook goed. De aandelen stegen fors en de rendementen waren dus positief. Velen hebben daar goed aan verdiend. Maar vanaf 1999 ging het mis. De koersen daalden en daardoor smolt de inleg als sneeuw voor de zon. Sterker nog, veel Legio-klanten bleken met een schuld te zitten: hun aandelen waren minder waard dan het bedrag waarvoor ze die gekocht hadden. Nu zitten veel beleggers met dit probleem, maar de Legio-klanten moeten ondertussen wel rente betalen.

De rente kan, sinds het nieuwe belastingplan is ingevoerd, niet meer afgetrokken worden. De klanten kunnen slechts hopen dat de koersen weer aantrekken, maar wie twee jaar geleden is ingestapt kan nog lang wachten voor hij uit de schulden is.

De gedupeerde klanten wijzen nu naar Legio Lease, dat hen deze contracten heeft aangepraat. Zij hebben zich verenigd in de stichting Leaseverlies en willen hun geld terug van Dexia. Dat bedrijf zou onvoldoende op de gevaren hebben gewezen. Er doen zelfs verhalen de ronde over verkoop aan minderjarigen en over senioren, die zonder veel begrip hun AOW in Legio staken. Dat zou ingaan tegen de zorgplicht van financiële instellingen, die klanten altijd op de mogelijke risico's moeten wijzen en hen moeten behoeden voor misstappen.

Dexia heeft inmiddels haar bekomst van Legio en probeert de schade nu op Aegon te verhalen. De overname van Legio Lease zou zelfs teruggedraaid moeten worden, omdat Aegon bij de verkoop van Labouchere onvoldoende op de gevaren gewezen zou hebben. Waarschijnlijk moet de rechter uitmaken wie eerder aan de bel had moeten trekken.

Bedenker Bloemink heeft laten weten dat het product, zoals het nu wordt aangeboden, 'een schande' is. Het zou volgens hem ook alleen bruikbaar zijn bij stijgende aandelenmarkten. Jammer is wel dat niemand weet wat de beurs zal doen, terwijl de contracten jaren lopen. Dexia Bank Nederland maakte gisteren bekend leasebeleggers nieuwe voorwaarden voor hun effectencontracten aan te bieden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden