Wie draait er op voor de schade in Windsor Castle?

WINDSOR (Reuter, AP) - "De rekening is voor u, mevrouw" , schreef de Sunday Mirror aan het adres van koningin Elizabeth II. Er is veel beroering ontstaan over de belofte van de Britse regering om kasteel Windsor volledig te herstellen. Het slot en de inboedel zijn onverzekerd, zodat de Britse belastingbetaler dreigt op te draaien voor het herstel van de brandschade.

,Er zijn urgenter zaken aan de orde" , zei parlementarier Bob Cryer. "In het hele land staan scholen op instorten en om nu van de belastingbetaler te verwachten dat hij de rekening betaalt voor het rijkste en van belastingen verschoonde staatshoofd, is denk ik volkomen onjuist."

De schade aan het kasteel bedraagt waarschijnlijk honderd miljoen gulden. Labour-parlementarier Tony Benn maakte zich zorgen over deze kosten, die volgens hem kunnen leiden tot nog meer bezuinigingen op uitgaven voor daklozen en sociale zekerheid. "Hoe kan ik mijn pensioentrekkers vertellen dat zij geen opslag krijgen als we wel vele miljoenen spenderen om Windsor Castle te herstellen?" , vroeg parlementarier Terry Dicks.

De brand die vrijdag en zaterdag in kasteel Windsor woedde, is volgens de Independant on Sunday symptomatisch voor alle rampen die Groot-Brittannie momenteel overkomen. "Niets werkt meer zoals vroeger: de regering, treinen, banken, de economie, de monarchie. En dan gaat er zelfs een koninklijk paleis in vlammen op."

Maar behalve het opgelaaide misnoegen over het feit dat koningin Elizabeth geen belasting betaalt, was er ook veel medelijden en sympathie voor haar. "In die zin dient de brand ook een goed doel" , schreef de Sunday Telegraph. "Het kan ertoe leiden dat mensen gaan inzien wat ze bezitten door de geschiedenis van onze kroon, en wat ze kunnen verliezen." Het Britse volk zag inderdaad hoe talloze soldaten, geholpen door prins Andrew, de vele schilderijen (onder andere van Rembrandt, Rubens en Da Vinci) uit het kasteel droegen. Er zijn waarschijnlijk vier schilderijen verloren gegaan, maar koningin Elizabeth moet nog uitsluitsel geven. Zij kent al haar bezittingen in Windsor, met duizend kamers het grootste bewoonde kasteel ter wereld. Ze brengt er vele weekeinden door.

De brand is waarschijnlijk ontstaan door kortsluiting in een vleugel waar aan het electriciteitsnet werd gewerkt. Een aantal historische verblijven over een oppervlakte van 50 bij 300 meter is volledig in de as gelegd. Onder meer St. George's Hall, waar koningin Elizabeth hoge buitenlandse gasten ontving, de Brunswick Tower en de Chester Tower. Een van de opvallendste verblijven, de St. George Kapel waar onder andere koning Karel I ligt begraven, is niet beschadigd. De zondagsdienst vond er gisteren gewoon plaats.

Britse parlementariers stelden ook de vraag waarom het elfde-eeuwse kasteel zo slecht is uitgerust om een brand beperkt te houden. Er zijn geen sprinkler-systemen of branddeuren in het gebouw. Maar volgens Peter Brooke, de minister die verantwoordelijk is voor het Britse erfgoed, had een sprinklersysteem meer schade aangericht aan de kunstschatten en het vuur niet tegen kunnen houden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden