'Wie door het ijs zakt, moet weg'

Volgens basketbalcoach Remy van Wijk past bij topsport geen school. Toch leidt hij sinds eind augustus een talentenopleiding waar jeugdige speelsters training met studie combineren.

Het is een opmerkelijke paradox. Remy van Wijk (34) leidt in Amsterdam een talentenschool die basketbal en studie combineert. De ambities zijn hoog: „Het is de eerste stap naar internationalisering. Einddoel is aansluiting bij grote Europese basketballanden. Die hebben dit soort opleidingen al.”

Alles voor de sport, voor de ontwikkeling van je sportieve talenten. Bij die totale fixatie passen geen afleidingen, dus ook geen studie, vindt Van Wijk. Vandaar zijn uitspraak: „Bij absolute topsport past geen school.”

Hij is realist genoeg om te weten dat deze uitspraak geen stand kan houden: „In Nederland wordt deze visie niet geaccepteerd, hier heb je een diploma nodig voor een maatschappelijke carrière. Het zij zo.”

Dit wetende zet Van Wijk volop in op een acceptabele combinatie met - op beide terreinen – een zo hoog mogelijk rendement: „School en sport moeten hand in hand gaan.” Dus is naarstig gezocht naar opleidingen die willen meewerken aan de verwezenlijking van de nagestreefde topsportstatus voor de zeventien talenten (17-21 jaar) die Van Wijk momenteel onder zijn hoede heeft. „Dat is goed gelukt. Het Johan Cruyff College, de universiteit en andere scholen passen de roosters van de speelsters aan hun programma aan.”

Op de laatste augustusdag is de talentenopleiding gestart. De basis is een samenwerkingsverband tussen Topsport Amsterdam, de gemeente en de basketbalbond. Overkoepelend orgaan is het Centrum voor Topsport en Onderwijs (COT), waarin zeven sporten zijn verzameld.

Van Wijk was vorig jaar hoofdcoach bij het gefailleerde Den Helder en hij is al langere tijd bondscoach - maar bovenal leerling van Meindert van Veen, instituut in het vrouwenbasketbal. De volgeling is een karwei als dit project wel toevertrouwd. Kernpunten zijn een dagelijks tweedelig trainingsprogramma, gezamenlijk zelfstandig wonen en daarnaast dus studie. De speelsters worden intensief begeleid.

Van Wijk: „Dat gaat heel ver. Indien nodig kunnen ze binnen een half uur bij een fysiotherapeut terecht en binnen twee uur bij een specialist in het ziekenhuis. Er zijn periodieke teammeetings; daarbij is onze teammanager heel dominant aanwezig. De studiebegeleiding geschiedt vanuit het CTO en er is een eigen begeleidster voor school- en sociaal-emotionale zaken.”

’Hoe ziet je dag eruit?’ is een repeterende bewustwordingsvraag. De meiden krijgen mediatraining en mentale begeleiding. „Dat is nodig want vroeg of laat krijgen ze allemaal een mentale klap.”

Van Wijk licht toe: „Elke speelster heeft momenten waarop ze het niet meer ziet zitten. Er kan oververmoeidheid optreden. Sommigen kunnen geen prioriteiten stellen; dat moet je leren. In de situatie waarin deze meiden zitten, met elkaar in een studentenflat, kun je bij onderlinge wrijving niet naar huis vluchten, hooguit naar je kamer. Maar de volgende dag zie je elkaar weer. Met die druk moeten ze leren omgaan.”

Hij heeft het de speelsters in augustus bij het intake-gesprek voorgehouden. ,,Je leven gaat veranderen, heb ik gezegd. Na zeven weken intensieve training voelen ze nu wat ik toen bedoelde.’’ Gevraagd naar vorderingen blijft hij voorzichtig: ,,Die zijn al zichtbaar, vooral in het fysieke.”

Het belangrijkste selectiecriterium is het verwachte rendement. Speelsters komen op invitatie. „Het is de opstap naar het internationale niveau, dus alleen toptalenten mogen deelnemen. Wie door het ijs zakt, moet weg. Dat is hard, maar dat is topsport. Wel werken we met jaarcontracten; je mag het jaar afmaken.”

Op de talentenschool, vergelijkbaar met de Handbalacademie op Papendal, is plaats voor maximaal twintig speelsters: er is ook een financiële grens. Het project wordt bekostigd door gemeente, basketbalbond en met eigen bijdragen van de deelneemsters. „Dit jaar is het krap aan. In de toekomst moet het financieel gezonder. Gezien de successen van de nationale vrouwenploegen – de meiden onder 20 en onder 16 werden dit jaar Europees kampioen van de B-landen – hebben we daar alle vertrouwen in.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden