Wie doodde Maya's man?

Slimme plot met een sentimenteel slot

Harlan Coben heeft inmiddels 25 boeken (totale oplage: zestig miljoen, in 46 talen) op zijn naam staan. Het is verleidelijk je af te vragen of er ook eens een dip komt in dit oeuvre. Zijn nieuwste boek 'De verbeelding' is dat in ieder geval niet. Coben koppelt een fraai mysterie aan een intrigerende hoofdpersoon.

Maya is een piloot van een gevechtshelikopter die na een incident in het Midden-Oosten de actieve dienst moet verlaten. Ze gaat lesgeven op de luchtvaartacademie. Kort daarop worden zij en haar man Joe tijdens een romantisch uitje overvallen in een park. Maya vlucht, Joe wordt doodgeschoten. Ze blijft achter met hun tweejarige dochtertje.

Coben bouwt het verhaal vakkundig op. Als Maya na de begrafenis van een vriendin een nannycam krijgt om haar oppas in de gaten te houden, wil ze eerst niets van het ding weten. Toch bekijkt ze na een paar dagen de opnamen. Joe komt in beeld. Hij zit op de bank met hun dochtertje te spelen. De opnamen zijn na de begrafenis gemaakt. Is Maya gek aan het worden? Ze heeft Joe zelf zien sterven. De oppas zegt niets te zien op het scherm, maar neemt wel direct de benen en neemt het geheugenkaartje met de beelden mee.

Powerwoman Maya gaat uiteraard op onderzoek uit, geholpen door een stoere kameraad uit haar vroegere peloton. De raadsels stapelen zich al snel op. De oppas is onvindbaar en Joe blijkt te zijn vermoord met hetzelfde pistool waar eerder Maya's zusje mee werd omgebracht. En dan is ook nog Joe's broer een paar jaar eerder op verdachte wijze om het leven gekomen. Behalve dat hij uit een machtige en schatrijke familie komt, komen we weinig te weten over echtgenoot Joe. Dat is een beetje flauw want het slachtoffer is vaak de sleutel tot de oplossing van het misdrijf.

Judith, Joe's moeder, komt beter uit de verf. Ze is psychiater, doceert klinische psychiatrie, en doet in kracht niet onder voor haar schoondochter. Bovendien is Judith goed in het bedenken van psychologische experimenten.

Coben zet de lezer, op weg naar de ontknoping, vakkundig op het verkeerde been; de ontknoping is een waar kunststukje.

Alleen de epiloog waarin jaren later wordt teruggeblikt op de gebeurtenissen is nogal sentimenteel. Daar moet je wel van houden.

Harlan Coben: De verbeelding (Fool Me Once) Vert. Martin Jansen in de Wal. De Boekerij; 382 blz. euro 19,99

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden