Wie doodde de Franse monniken?

Dictatoriale regimes doen vaak even erge dingen als terreurgroepen, maar ontkennen tenminste hun misdaden.

Doorgewinterde terroristen zijn die schaamte voorbij. Ze pronken juist met hun gruwelen, om angst aan te jagen. Ze bekennen zelfs misdaden die ze niet hebben gepleegd. Dat laatste gebeurde mogelijk bij de dood van zeven Franse monniken in mei 1996. Ze bevolkten een trappistenklooster in Tibhirine in Algerije. Het was een vreselijke tijd, de islamitische terreurgroep GIA pleegde monsterlijke massamoorden in dorpen.

De film 'Des hommes et des dieux', uit 2010, laat de worsteling van de monniken zien. Weggaan of blijven? Mogen ze zich blootstellen aan een massamoord? Is dat geen zelfmoord? Ze blijven, wat ze met hun leven bekopen.

De vraag is alleen hoe ze hun leven verloren. Vorige week kregen twee Franse rechters toestemming om in Algerije onderzoek te doen. De zaak lijkt helder. In maart 1996 maakte GIA bekend dat ze de monniken had ontvoerd. Twee maanden later zei GIA hen te hebben vermoord. Ze bleken te zijn onthoofd. Eerder zou GIA hebben geprobeerd de monniken uit te wisselen tegen eigen mensen die in Frankrijk gevangen zaten.

Een logisch verhaal. Waarom dan toch twijfel? Het gonsde in die tijd van onbewezen geruchten als zou het regime zelf de dorpenmoorden organiseren. De aartsbisschop van Oran wist zelfs zeker dat de geheime dienst de monniken had gedood. Later was er een ander scenario. In 2009 zei de Franse generaal François Buchwalter, voormalig militair attaché, dat destijds legerhelikopters een verdacht bivak hadden gezien dat ze vervolgens beschoten, niet wetend dat uitgerekend daar zich de monniken bevonden. De militairen zouden hun dode lichamen hebben onthoofd om GIA, dat op die manier placht te moorden, de schuld te geven. GIA vond het best, want hoe meer op de kerfstok, hoe meer ontzag.

Achttien jaar later mogen de rechters Marc Trevidic et Nathalie Poux de resten van de monniken onderzoeken. Zijn ze levend onthoofd of pas nadat ze waren doodgeschoten? Getuigen mogen de rechters niet verhoren. Algerije doet zelf ook al achttien jaar onderzoek. De waarheid zal al wel definitief zijn gestikt in een doofpot.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden