In thuisisolatieSofie Govaert

Wie doet nou de boodschappen?

Sofie Govaert uit Breda zit met haar gezin in thuisisolatie nadat alle vier gezinsleden zijn getroffen door corona. De komende week beschrijft ze voor Trouw wat ze meemaakt.

In thuisisolatie betekent per direct het huis niet meer verlaten. Er komt meteen een stroom van hulpaanbieders op gang, hartverwarmend hoe iedereen meeleeft. We maken een appgroep met al  die mensen. De dagelijkse boodschappen wil ik online organiseren om anderen niet nodeloos te belasten. Alleen hoe moet ik die betalen, want de bezorger mag niet met zijn pinapparaat ons huis binnen en wij mogen dat apparaat niet aanraken.

En dan bedenk ik me dat de bezorger ook afgelopen week binnen is geweest toen we al aan het hoesten waren, dus ik bel meteen onze ­supermarkt. Ze reageren ­supervriendelijk en infor­meren hem over de gevaren waar hij afgelopen week aan blootstond. Daarnaast regelen we de volgende dag een onlinebetaalovereenkomst, zodat de bezorger alleen maar de boodschappen neer hoeft te zetten en dan weg kan lopen.

Ik maak een sluis onder het afdak van de voordeur. Een kratje waar boodschappen in gezet kunnen worden, een stoeltje voor als er iemand langskomt die van buitenaf even wil praten, en een briefje met waarschuwing op de voordeur. Ik zet alles voor de zekerheid met handschoenen neer om te voorkomen dat ik het virus via de spullen verspreid. Het virus kan enige tijd buiten het lichaam overleven, vertelde de GGD mij. Een camera op de voordeur zou komische beelden opleveren. Een pakketbezorger belt aan, leest het briefje, schrikt zich een ongeluk en rent zo hard mogelijk terug naar zijn busje.

In de Middeleeuwen, toen, in mijn verbeelding, de lepra­lijders in drommen door de straten liepen, moesten ze anderen waarschuwen met hun klepper om besmetting te voorkomen. Misschien kan de overheid de coronaklepper introduceren, zodat wij onze bewegingsvrijheid kunnen houden. Zwaailichtje op ons hoofd voor de dove medemens. In ieder geval denk ik dat we voorlopig geen inbraak hoeven te verwachten in ons huis, ik laat het briefje gewoon hangen als we weer beter zijn.

Lees ook:

Op Schiphol zwelt de rij der onzekerheid aan. Kán ik nog naar de VS? Kán ik nog omboeken?

De lange rij voor de omboekbalie groeit en groeit. Want héén naar de Verenigde Staten kan nog wel, maar wanneer komt er een kist terug?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden